Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Smit inte från integrationsfrågan

Statsminister Stefan Löfven (S) ska besöka Järva politikervecka.
Statsminister Stefan Löfven (S) ska besöka Järva politikervecka. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

DN 15/6 2016. Sjukvård, skola och säkerhet i all ära. Även om minnet av flyktingkrisen nu börjar blekna måste integrationen stå i centrum för valet 2018.

Ramen för en partiledardebatt sätts i nuet. Men i avsaknad av terrordåd kort inpå, omskakande val i utlandet eller snabba flyktingströmmar kan blicken höjas en aning över det som dominerar för stunden. Under onsdagens debatt i riksdagen hände också det ovanliga att partiledarna själva fick sätta agendan.

Resultatet var stundvis avslöjande. Plötsligt sågs kärnan i respektive partis politik med tydligare konturer.

Stefan Löfven, som inledde debatten, har blivit alltmer vass i repliken. Men förutom att regeringen inte tänker sänka skatten men gärna samarbetar över blockgränsen har statsministern sällan något angeläget att berätta om vad han vill med makten. Det gällde också på onsdagen.

I veckan presenterade hans finansminister Magdalena Andersson nästa års satsning på välfärden. Landstingen lär tacka och ta emot de tre miljarder som regeringen tänker pytsa in i sjukvården. Men en statsminister kan inte uttala besvärjelsen "mer resurser" hur många gånger som helst och tro att det låter som en alltigenom genial plan.

Till och med när Vänsterns ledare Jonas Sjöstedt duellerade med Stefan Löfven – saken gällde arbetstidsförkortning – löd statsministerns svar: Nej, vad som behövs är mer resurser.

Socialdemokraterna ser på Sveriges problem som en mängd statliga utgiftsposter. Det är fel, och dessutom en farlig inställning till politiken.

Om lösningen på alla dilemman verkligen var att höja anslagen skulle svensk polis redan fungera felfritt. Vårdköerna skulle ha dunstat bort, och Pisaresultaten skulle ha höjts för länge sedan. Socialdemokraterna ser på Sveriges problem som en mängd statliga utgiftsposter. Det är fel, och dessutom en farlig inställning till politiken.

Under våren har två av alliansens partiledare kommit att sitta löst. Liberalernas Jan Björklund har utmanats av Birgitta Ohlsson, och det tycks ha gjort honom gott. Med ny nerv höll L-ledaren ett anförande om de klyftor och olika former av extremism som han ser som hot mot Sverige.

Missnöjet inom Moderaterna med Anna Kinberg Batra är begripligt. Men när partiledaren höjer energinivån, vilket hon gjorde i riksdagen, blir det också tydligt att hennes person inte är partiets enda problem. Vad är det egentligen kommunalråden vill att hon ska kommunicera så tydligt? Den idé och riktning som ska locka nya väljare har ännu inte tagit form.

De två ifrågasatta alliansledarna delar samtidigt en viktig styrka. Varken Jan Björklund och Anna Kinberg Batra låter regeringen komma undan när integrationen kommer på tal.

Löfvens paroll i riksdagsdebatten var att ”rusta människor för vår arbetsmarknad, inte rusta ner den svenska modellen”°. Liberalernas ledare anklagades för svartmålning, och själv såg statsministern optimistiskt på de siffror som kommer ur högkonjunkturen. Dessutom berättade han om en läkare från Syrien som snart är yrkesverksam i Sverige.

Det står nu klart att ingetdera regeringspartiet tänker göra etableringen av nyanlända till något viktigt nummer i nästa års valrörelse. Socialdemokraterna vill neutralisera debatten och vrida den tillbaka till välbekant mark. Temat lär bli skola, vård och omsorg – plus polis och säkerhet. Problemen på arbetsmarknaden blir mindre intressanta när ekonomin går på högvarv. Väljarnas dalande intresse för integration och invandring bidrar också till att hela ämneskomplexet hamnar längre ner på dagordningen.

Men det sätt på vilket invandrarlandet Sverige ska utvecklas förblir en ödesfråga. Alliansen måste hålla liv i debatten.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.