Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Alice Bah Kuhnke: ”Politiker ska inte begränsa den konstnärliga friheten”

INLÄGG.

Politiker ska inte bestämma vilken konst som visas på våra museer. Samma princip praktiserar jag på mitt arbetsrum. Därför har jag låtit det bli ett galleri där konsten löpande byts ut av arbetsgrupp från Moderna museet, Nationalmuseum och Statens konstråd. Det Nathan Shachar hänvisar till i sin text (DN 12/5) är ingen valaffisch, det är ett konstverk av Anders A. På samma plats hänger i dag en oljemålning av Robert Lundberg.

I enlighet med denna frihetliga syn på kulturen har regeringen nu föreslagit att museernas oberoende från klåfingriga politiker ska bli fastslagen i lagstiftning. Konst som inte är fri är meningslös.

Det påstådda ”motto” som skribenten försöker tillskriva mig stämmer inte. Mitt motto är: Mer kultur till fler.

Det står Shachar fritt att tycka att politiker ska begränsa den konstnärliga friheten. Men det kommer inte att ske så länge jag är kulturminister.

Alice Bah Kuhnke (MP)

kulturminister

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.