Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Dan Eliasson: "Vi döljer inte problemen"

INLÄGG.

DN:s huvudledare 12/6 antyder att jag och polisledningen vill dölja vilka områden som klassas som särskilt utsatta utifrån en kommande rapport från Polismyndigheten. Inget kunde vara mer felaktigt. Vi har från början varit tydliga med att den ska presenteras under våren. Samtidigt är polisen angelägen om att rapporten håller hög kvalitet och är grundligt förankrad hos de kommuner vars stadsdelar pekas ut som tungt brottsbelastade. Det måste få ta tid.

Vi har sedan i april meddelat att antalet särskilt utsatta områden ökar, vilket till stor del beror på effektivare underrättelseinhämtning och analys. Därför ger denna rapport en mer korrekt bild än den förra. Att det rent faktiskt skulle ha skett en snabb försämring i de mest utsatta områdena vore oväntat då systemhotande brottslighet är ett långsamt förlopp. För att vända denna trend krävs nu en långsiktig och kraftfull respons som inkluderar betydligt fler samhällsaktörer än polisen.

Dan Eliasson, rikspolischef

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.