Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

”Hallandsposten berättade att organisationen är nazistisk”

Jan Stohr svarar på Amanda Björkmans signerade text ”Gör er inte till nazisters megafon” i DN den 14 oktober.

I en kommentar till Hallandspostens intervju med en medlem av Nordiska motståndsrörelsen försöker Amanda Björkman få det till att vi inte berättar att organisationen är nazistisk. Hon beskriver det som att vi ”lämnar läsaren ensam med en nazists världsbild”.

I den stunden satte hon på sig skygglapparna och hängde på det kritikerdrev som öste ett förakt över tidningen. Reaktionen berodde i huvudsak på att många läsare på webben inte läste intervjun i sitt sammanhang.

Hallandsposten berättade dock tydligt att Nordiska motståndsrörelsen ska ses som en nazistisk organisation. Vi gjorde det i en stort uppslagen nyhetsartikel som publicerades samtidigt – i tidningen: på samma uppslag som artikeln om den unge nazisten Linus, på webben: på samma förstasida och med väl markerade läshänvisningar i exempelartikeln om Linus. Vi poängterade att organisationen är landets starkast framväxande inom vit makt-miljön. Behovet att förhållandet blir belyst är uppenbart.

Amanda Björkman uppger på fråga att hon läst båda texterna, och fått all information som vi förmedlade om motståndsrörelsens farlighet. Hon valde ändå att skriva sin ledare utan att låtsas om detta. I mina ögon är det betydligt värre att snedvrida fakta än att låta en ung man berätta till punkt varför han gör något så obegripligt som att engagera sig i en nazistisk organisation.

 

Svar direkt: "Nazistintervjun borde ha stått på egna ben"

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.