Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman: ”Bättre med höghastighetsspår än utbyggda stambanor”

INLÄGG.

DN:s ledare om höghastighetsbanor (5/3) innehåller förenklade slutsatser. I Sverige har tågresorna ökat med ca 50 procent sedan 2003. Fler spår behövs och betydande investeringar krävs. Mindre satsningar eller ökat underhåll kan inte möta en växande efterfrågan på gods- och persontrafik. Trafikverkets analyser visar att det är bättre att bygga höghastighetsjärnväg än att bygga ut de befintliga stambanorna.

Faktum är att stora infrastrukturprojekt i dag håller budget. Det visar sju av de senaste nio stora projekten. Vi ska bland annat föreslå finansieringslösningar. En försäljning av Telia gör inte investeringen billigare, men möjliggör den. Det handlar om att prioritera vilken infrastruktur staten ska äga.

Tillsammans med kommuner och regioner skapar vi en robust järnväg och ett ökat bostadsbyggande som är en viktig del i ett hållbart och växande samhälle.

HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman

förhandlingspersoner, Sverigeförhandlingen

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.