Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Jerzy Sarnecki: "Det behövs mer forskning om invandrare och brott"

INLÄGG.

Tvärtemot vad som hävdas i DN:s huvudledare 22/5 har jag konsekvent framfört att det behövs mer forskning om invandrarnas överrepresentation i brottslighet. Jag har tillsammans med kolleger publicerat en sådan undersökning 2013 samt 2016 en rapport om brottslighet och åtgärder mot brott i socialt utsatta områden. Det finns fortsatt stort behov av forskning på området.

Invandrarnas överrepresentation i brottslighet har visats i drygt 20 undersökningar sedan 1974. Om syftet är att förebygga brott är det inte meningsfullt att upprepa sådana undersökningar, eller att regelbundet publicera statistik där brottsligheten hos olika etniska grupper redovisas. Nya undersökningar av överrepresentation är meningsfulla bara om de utgör första steget i studier som syftar till att belysa orsaker och skapa kunskapsunderlag för åtgärder.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.