Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Joakim Johansson: "Självklart blir det ofruktbart att överbetona könet"

INLÄGG.

I DN 29/8 menar Erik Helmerson att jag vill förklara Anna Kinberg Batras avgång genom ett ensidigt betonande av kön. Men jag har aldrig hävdat att kön skulle vara den enda eller ens den huvudsakliga förklaringen till AKB:s avgång. Andra faktorer har redan berörts av andra statsvetare som kommenterat i ämnet. Mitt bidrag har varit att lyfta genusperspektivet som är både relevant och har förklaringskraft.

Självklart blir det ofruktbart att överbetona enskilda faktorer, som kön, och självklart måste det även finnas utrymme i analysen för aktörsperspektiv som fokuserar på AKB:s handlande och val.  Samtidigt blir det problematiskt att avfärda genusperspektiv som irrelevant i sammanhanget – vilket Helmerson de facto gör. Då är det också lätt att hamna i sällskap med politiska krafter som inte tycker att det här med jämställdhet mellan män och kvinnor är särskilt viktigt.

Joakim Johansson, docent i statsvetenskap vid Mälardalens högskola

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.