Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Kristina Svahn Starrsjö: "Visst går det att flyga drönare i Sverige "

INLÄGG.

Läser man Carl Johan von Seths ledare (DN 1/3) är det lätt att få intrycket att Datainspektionen förbjudit flygning med drönare i Sverige men så är inte fallet.
Det som skett är att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Datainspektionen har tagit fram en vägledning till länsstyrelserna, som utfärdar tillstånd till kameraövervakning, där det framgår att tillstånd kan ges till drönarflygning för bland annat just besiktningar av fastigheter och jordbruksmark, om den som flyger vidtar integritetsskyddande åtgärder.
Många drönarflygare har redan sökt, och fått, ett sådant tillstånd. Det ”integritetsmagistrarna” på Datainspektionen sett till är att spelreglerna klargjorts vilket är något som borde få alla seriösa aktörer att le.
Kristina Svahn Starrsjö
generaldirektör
Datainspektionen

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.