Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Linda Nyebölle: "Migrationsverket bestämmer inte över regelverket"

INLÄGG

Som den svenska lagstiftningsprocessen ser ut är det Sveriges riksdag som fattar beslut om nya lagar och lagändringar. Därför är det inte möjligt för Migrationsverket att införa en rimlighetsklausul som Lisa Magnusson föreslår (DN 7/1).

Migrationsverket har däremot välkomnat den utredning regeringen har initierat och som rör regelverken för arbetstillstånd, och särskilt framhållit att fler kontroller inte är lösningen utan att regelverket i sin helhet behöver en genomlysning.

När det gäller praxis är det migrationsdomstolarna och migrationsöverdomstolen som utvecklar denna i syfte att ge Migrationsverket juridisk vägledning och samtidigt försäkra rättssäkerhet och förutsebarhet i processen.

Som myndighet förvaltar således Migrationsverket den lagstiftning som fattats i riksdagen och vägleds av domstolarnas avgöranden i rättsfall.

Linda Nyebölle

Tf presschef

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.