Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Lisa Wahlbom och Ulrika Bergqvist: "Serien baseras på flera källor"

INLÄGG.

Amanda Sokolnicki använder (DN 5/1) tv-produktionen ”Kvinnorna på Fröken Frimans tid” för göra en poäng kring vikten av fakta. Tyvärr bygger hennes resonemang på flera felaktigheter, vilket är särskilt allvarligt med tanke på det problem hon vill belysa.
Enligt Sokolnicki har ”det framkommit att programmet till stora delar bygger på två forskares arbete – som trots det inte på något sätt lyfts fram”. Att serien skulle bygga på två forskares arbete är inte sant. Den är ett resultat av många forskares och andras arbete från tidigt 1900-tal och framåt. Den ena av de två hon nämner medverkar dessutom i serien.
Redaktionen har gått igenom forskning, dagböcker, brev samt andra historiska källor. Gedigen research, kontakt med forskare och deras resultat är en självklar grund för god journalistik. Vi hoppas nu att påståenden från en part inte okontrollerat ska fortsätta att spridas som vedertagen fakta.
Lisa Wahlbom, producent
Ulrika Bergqvist, redaktör

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.