Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Maria Grönroos: "Genusforskning är inte ideologiproduktion"

INLÄGG.

I en ledare (6/5) skriver Erik Helmerson att Nationella sekretariatet för genusforskning ”ofta ägnar sig åt smal ideologiproduktion”.

Sekretariatet har sedan 1998 arbetat på uppdrag av Sveriges regering, röd som blå, med att sprida kunskap om genusforskning och dess villkor. Många av de frågor som genusforskningen intresserar sig för är relevanta i samhällsdebatten, som jämställdhet, antirasism och rättighetsfrågor.

En del frågor ligger längre ifrån och rör sig till exempel kring teori- och metodutveckling, liksom inom alla forskningsområden. Det faktum att forskningsfrågor ibland skapar eller tangerar debatt och politiska diskussioner är inte ideologiproduktion, utan ett resultat av ett dynamiskt och spännande fält.

Vi välkomnar att det uppmärksammas.

Maria Grönroos

Vikarierande föreståndare

Nationella sekretariatet för genusforskning

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.