Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Mattias Göransson: "Jag förringar inte Rysslands upprustning"

INLÄGG.

I en artikel på DN:s ledarsida menar Erik Helmerson att jag förringat såväl Vladimir Putins auktoritära drag som Rysslands upprustning och fasansfullheten i vissa ryska militäroperationer. Det stämmer inte. Jag har inte kommenterat dessa fakta. Vem skulle ens komma på tanken att ifrågasätta dem?

Det jag har uppmärksammat är något annat: svenska myndigheters och mediers ovana att överdriva det ryska hotet mot Sverige, särskilt i tider av internationell oro.

Jag har påtalat hur exempelvis fällandet av en TV-mast, en överbelastningsattack mot svenska massmedier och tekniska problem med Arlandas flygledningssystem har tillskrivits ryssarna på felaktiga grunder. I andra fall har formellt korrekta och lagliga händelser i internationellt luftrum utmålats som ryska kränkningar, somliga om och om igen trots att de inträffade för åratal sedan. Och så vidare.

Den resulterande ”hotbilden” mot Sverige (märk väl; inte Ukraina eller Aleppo) – i relation till det fåtal kränkningar som de facto belagts – ger vid handen att svenskarna tycks lida av vad sociologerna kallar för en kollektiv vanföreställning. Där sådana råder förvandlas minsta vardagsfenomen – som en ryskskyltad bil vid ett turistmål på Gotland – till något misstänkt och hotfullt. Parallellerna till 80-talet, med dess ”periskopsjuka” och idé om att polska tavelförsäljare kartlade svenska stridspiloter, är slående.

Erik Helmerson tycks mena att den som vill en god sak – motarbeta Putin, lösa mordfall eller hindra barnmisshandel – får använda vilka metoder som helst. Fallet med den påhittade seriemördaren Thomas Quick och rättsrötan kopplad till Shaken baby syndrome, där fäder dömts till långa fängelsestraff enbart utifrån läkarpåståenden, är två exempel som visar vart ett sådant resonemang kan leda. ”Godhetsiver” av denna typ kan förefalla harmlös, men brukar leda till att enskilda hamnar i kläm samtidigt som andra tillskansar sig beundran och ekonomiska resurser på felaktiga grunder.

Det enda motmedlet mot vanföreställningar är saklighet, källkritik och faktakontroll. Som Sveriges största och opinionsledande dagstidning har DN ett extra stort ansvar.

Detta har jag velat debattera offentligt och öppet med olika företrädare för tidningen vid ett flertal tillfällen, men utan framgång. Istället har jag mötts av ett krypskytte i formen av missvisande opinionstexter.

Mattias Göransson, chefredaktör magasinet Filter

 

Svar: Mattias Göransson har helt rätt i att saklighet, källkritik och faktakontroll är avgörande i det journalistiska arbetet. Dessvärre är han inget föredöme i det avseendet, vilket såväl DN:s reporter Mikael Holmström som jag själv skrivit utförligt om i tidningen Journalisten. Vi hänvisar den intresserade till de inläggen.

http://journalisten.se/debatt/sakfel-pa-rad-i-valdokumenterad-artikel

http://journalisten.se/debatt/goransson-svingar-ogrundade-anklagelser

Peter Wolodarski

Chefredaktör Dagens Nyheter

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.