Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Mikael Damberg: "Jag accepterar inte att bli anklagad för rasism"

INLÄGG.

DN:s ledarredaktion anklagar mig för främlingsfientlighet i frågan om att prioritera arbetskraftsinvandring till kvalificerade bristyrken (21/2).

Arbetskraftsinvandring är viktigt för Sverige. Vi anser att invandring, liksom annat i samhället, ska vara ändamålsenligt reglerad. Det Socialdemokraternas partistyrelse föreslår inför vårens kongress är att kravet om likabehandling av all arbetskraftsinvandring ska överges.

Jag förväntar mig inte att alla omedelbart ska köpa denna positionsförflyttning. Jag förstår också att frågan tangerar ideologiska ideal och att den därför inte är enkel att förhålla sig till.

Men jag accepterar inte att bli anklagad för rasism. Det måste vara möjligt att med respekt för varandras åsikter diskutera hur regleringen av svensk arbetskraftsinvandring bäst utformas. I dessa tider är DN:s ledarredaktion en alltför viktig röst i försvaret av demokrati och frihet för att hänfalla åt sådan retorik.

Mikael Damberg, näringsminister (S)

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.