Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ulrika Sandén, Hans Thulesius, Maria Hägglund och Fredrik Nilsson: "Cancerdrabbade är en källa till kunskap som utnyttjas för lite”

INLÄGG.

DN skriver på ledarplats den 3 april om ”politiska nycker” i den akademiska världen och hänvisar till en kurs i patientperspektiv som ges vid Lunds universitet i ett samarbete med Karolinska institutet. Det är vår grundsyn att kursen, liksom all högre utbildning, har till uppgift att både skapa och förmedla kunskap. Såväl Lunds universitet som Karolinska institutet har som mål att samverka med det omgivande samhället och vi delar inte DN:s syn på att forskning, utveckling och högre utbildning bör ske utan samverkan mellan patienter och närstående. Många cancerdrabbade vittnar om en frustration och en vilja att hjälpa till att förbättra vårdens processer och organisation. Vi ser att samhället genom dessa gruppers erfarenhet har en resurs som idag nyttjas i liten omfattning när det gäller skapandet av kunskap.

Ulrika Sandén, socionom och doktorand, Innovationsteknik, LTH                

Hans Thulesius, docent Allmänmedicin, LU

Maria Hägglund, lektor hälsoinformatik, KI

Fredrik Nilsson, professor Designvetenskaper, LTH

 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.