Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Vill du prata om att förinta människor – bli inte polis

Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Senast Peter Springare skrev ett uppmärksammat inlägg om invandrares brottslighet resulterade det i fler blomsterkransar, uppmuntrande ord och mer uppmärksamhet än vad många kommer att få under en livstid. Kanske var det den berusande känslan som Örebropolisen ville få återuppleva.

Klart är i alla fall att Springare, som sedan dess hunnit bli rikskändis, den 8 mars skrev ett inlägg på Facebook: ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”. I skrivande stund har nästan 15 000 människor gillat inlägget.

Förinta är ett tydligt ord. Och att säga sig vilja förinta människor ett tydligt budskap, som har sagts förut.

Hur svårt kan det vara att utan förbehåll konstatera att en polis som skriver om att förinta människor har gått inte bara över en, utan flera, gränser?

Men det spelade ingen roll. Många gjorde ändå allt de kunde för att inte låtsas om allvaret när inlägget blev känt under helgen. ”Förinta och förinta, man förstår ju vad han menar.” ”Han kanske inte är så van med det skrivna språket.”

Och så dråpslaget: ”Men titta vad hen har gjort då!” Det tog inte många sekunder innan det från höger började tas fram exempel på omdömeslösa saker som har sagts av vänsterpersoner.

Reflexen att försvara vilken galenskap som helst, bara udden är riktad åt rätt håll – motståndarsidan – är både vanlig och sorglig. Snart kommer väl inte debattörer vilja kommentera om ett våldsdåd är bra eller dåligt förrän de vet vem som begått brottet, och om det passar den egna agendan.

Hur svårt kan det vara att utan förbehåll konstatera att en polis som skriver om att förinta människor har gått inte bara över en, utan flera, gränser?

Springare kan inte ställas till svars för vad högerextrema grupper gör i hans namn eller att den stödgrupp som bildats på Facebook rymmer både rasister och nazister. Däremot måste han ta ansvar för sina egna ord.

När en polis, en representant för rättsväsendet, talar om att utplåna människor med åsikter han inte uppskattar är det inte vilket övertramp som helst. Springare är en del av våldsmonopolet. Och att han inte förstår vad det innebär visar inte bara att han saknar omdöme, utan också att han inte är lämplig som polis.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.