Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Klantigt, polisen, ni missar flera av nazisternas måltavlor

Bättre kan ni.
Bättre kan ni. Foto: Google

Det är skandalöst hur illa polisen har skött hanteringen av nazisternas demonstration i Göteborg.

På torsdagen fick Nordiska motståndsrörelsen, NMR, besked om sin tillåtna marschväg vid manifestationen den 30 september. Det blev nobben för Avenyn. Däremot får NMR samlas utanför Svenska Mässan, där Bokmässan äger rum. Nazisterna ska också passera i närheten av stadens synagoga – där man samtidigt högtidlighåller en av judendomens heligaste dagar, Jom kippur, då även mer sekulära judar gärna går till synagogan.

Riktigt dåligt hanterat av Göteborgspolisen, som sagt.

Visserligen har man lyckats pricka in två perfekta mål för en nazist av i dag. Bokmässan är centralpunkt för det demokratiska, humanistiska samtalet. Och vilken dag passar bättre än Jom kippur om man vill trakassera och terrorisera så många judar på så kort tid som möjligt?

Men nog måste det väl finnas en demonstrationsväg genom staden som träffar fler måltavlor?

Muséer, som ju ger en för nazismen ofördelaktig bild av historien, borde också vara tacksamma mål.

Kunde man till exempel inte hitta några moskéer? Fortfarande finns ett antal tidnings- och andra medieredaktioner i staden, kunde man inte leda nazisterna förbi dessa också när det nu ändå marscheras?

Jag gissar att det finns ett par platser där stadens feminister samlas, med all säkerhet också en lokal för RFSL. Anarkistcaféer har ju NMR attackerat tidigare, åtminstone ett eller två sådana borde Göteborgspolisen kunna erbjuda.

Det hade bara behövts ett uns ökad polisiär kreativitet för att även leda demonstrationen förbi den perfekta puben för deltagarna att stärka sig mellan de förmodade hatbrotten, och ett vägbygge där man kunde fylla på vapenförråden med gatsten och järnrör.

Museer, som ju brukar envisas med att ge en för nazismen ofördelaktig bild av historien, skulle också kunna vara tacksamma mål.

Borde inte hela manifestationen också ledas förbi några utländska konsulat, om nu NMR skulle få för sig att vilja gestalta några viktiga skeden i Europas 1900-talshistoria och lajva en regelrätt invasion?

Nåväl. Om inte polisen erbjuder en bättre färdväg får vi nöja oss med att konstatera detta faktum: Göteborgs judiska församling kommer åtminstone att bli riktigt ordentligt vettskrämd denna Jom kippur, försoningsdagen, då de ber världen om förlåtelse för sina synder. 

Rättelse 2017-09-08 15:50
Förtydligande: I en tidigare version av denna text gavs intrycket att demonstrationståget skulle passera själva synagogan. Detta stämmer inte.
Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.