Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

När Jokern spränger sjukhus behövs de seriösa medierna

Illustration: Magnus Bard

De traditionella mediernas styrka är strävan efter objektivitet. Men vi måste bli bättre på att skilja fakta från åsikter.

Rubriken på sajten lyder "Våldsam brand vid barnsjukhus". Texten låter förstå att invandringen lett till en epidemi av bränder i Sverige. Och vi ser mycket riktigt ett sjukhus i lågor. Bara det att bilden visar Gotham City Hospital. Jodå, det är sjukhuset i Batmans stad som brinner, bilden kommer från filmen "The Dark Knight". Gärningsmannen är inte flykting utan Jokern.

Just denna sajt är så udda att det är svårt att tro att den inte är satir, eller en konstinstallation. Dock är den ett bra exempel på det pågående informationskriget där sanningar konstant förvrängs, förtigs och förnekas i syfte att det egna budskapet ska segra. Vi ser det globalt i framför allt Rysslands försök att splittra västvärlden och påverka opinioner och valresultat. Vi ser det nationellt där olika aktörer på nätet dagligen tävlar i att förvrida och inte sällan förfalska verkligheten.

På branschsajten Medievärlden skriver Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling om den nya norska satsningen Faktisk.no, ett samarbete mellan dagstidningarna VG och Dagbladet samt public service-organet NRK och kommersiella TV 2. Liknande svenska försök har gjorts av bland annat SvD och Viralgranskaren. Men vi har fortfarande, vilket Nordling påpekar, tyvärr inget som liknar det norska samarbetet.

Det finns skäl att frukta att den svenska valrörelsen 2018 blir den smutsigaste någonsin.

Faktakollar kan missbrukas och det sker dagligen. En debattör ställer en retorisk fråga: "Ska pensionärer behöva stå med tiggarstaven?" och bemöts med medvetna feltolkningar av typen "Vem hävdar att de ska det?" Någon refererar till Förintelsen och avkrävs bevis för att den verkligen ägt rum. Det finns också ett värre missbruk, nämligen att granskaren har egna motiv och sprider dunkel i stället för ljus. Då kan rena åsikter kallas för faktafel, då lyfter man fram egna motfakta som kanske är minst lika felaktiga eller osäkra.

De traditionella medierna är fortfarande i kris. Det finns en stark tro på att "engagerande" rapportering ska få läsarna att klicka och prenumerera. Det är sant, men det finns en stor risk att engagemanget blir partiskt. Framtidens medieforskare kommer att hitta mycket att kritisera i bevakningen på nyhetsplats av inte minst Donald Trump. Viljan att välta honom har ofta lyst igenom och bidragit till misstro mot medierna, inte bara hos extremhögern i altright-kretsar.

Det är inget fel på passionerad opinionsjournalistik. Men medierna behöver bli tydligare och bättre på att skilja åsiktsmaterial från fakta.

Journalistik är ett hantverk, journalister fackfolk som ofta har en väl utvecklad skitsnacksdetektor för maktens manipulationer. En hel del publiceringar blir givetvis helt bortitok, men det är ingen slump att regimer som vill färdas mot diktatur tidigt inskränker de fria medierna.

Strävan efter objektivitet skiljer, eller bör skilja, traditionella nyhetsmedier från propagandasajter vars hela syfte är att vrida samhällsdebatten i en viss riktning. Nu talas gärna om att människor vill få sina egna åsikter bekräftade i nyhetsbubblor. Men då underskattar man en annan drivkraft hos publiken, den att hitta "rena" fakta, att väga argument, att bilda sig en egen uppfattning.

Det finns skäl att frukta att den svenska valrörelsen 2018 blir den smutsigaste någonsin. Ett är säkert: vi kommer att dränkas i falska nyheter, rykten, budskap med oklar avsändare. Jokern kommer att spränga fler sjukhus och skylla på invandrarna.

Min tro är att människor, när det verkligen gäller, vänder sig till källor som de litar på. Det är ett stort ansvar som medierna har att förvalta. Men också ett hopp för framtiden.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.