Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ta den historiska chansen mot hedersvåld

Våga ta i med hårdhandskarna mot hedersvåldet. Uppmärksamma problemet, rädda offren, straffa förövarna.

Det är inte rasism att stoppa hedersvåldet. Det konstaterar Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor, i en debattartikel i Aftonbladet och efterlyser krafttag från regeringen. Bland annat vill hon se straffskärpning för hedersbrott och stoppade bidrag till samfund som inte respekterar jämställdhet.

Man kan konstatera att det har runnit en del vatten under broarna sedan mitten av 00-talet då Nalin Pekgul hade samma förtroendepost och utsattes för en skur av kritik när hon tog strid mot hederskulturen.

Det offentliga Sveriges agerande i frågan var länge extremt kontraproduktivt. I stället för att tidigt identifiera problemet och angripa det med kraft har man förnekat att det funnits. I stället för att poängtera att hederskulturen är en förvärrande omständighet vid brott har man närmast ansett den förmildrande. Då är det inte konstigt att denna restprodukt av klantänkandet kunnat växa sig starkare i Sverige och slå rot, särskilt i miljöer där segregationen gjort att hederns värderingar normaliserats.

I stället för att poängtera att hederskulturen är en förvärrande omständighet vid brott har vi närmast ansett den förmildrande.

Att fortsätta älta vilka som har vaknat för sent är inte konstruktivt. Inte heller att envist söka historiska syndabockar. Viktigare är att se framåt. Just nu är politiker och debattörer hyfsat överens om att hedersvåldet existerar, att det utgör ett akut hot mot ett stort antal svenska kvinnor och män och att det har många drag som gör att det skiljer sig från annat våld inom familjer och mot kvinnor. Det finns också en bred samsyn om att samhället måste agera kraftfullt mot hedersvåld och förtryck.

I december kommer regeringens utredare Mari Hedenborg att lämna sina förslag på hur skyddet mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv ska stärkas. Det kan vara en historisk chans. Nu kan vi utnyttja den konsensus som finns. Våga ta i med hårdhandskarna. Uppmärksamma problemet, rädda offren, straffa förövarna.

Annars är risken att tidsandan svänger igen och vi åter tvingas förklara varför det inte är rasism att stoppa hedersvåldet.

Att inte stoppa det är den verkliga rasismen. Mörkhåriga unga måste ha exakt samma rätt att välja liv och kärlek som sina ljusare vänner.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.