Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Med fotbollsderbyn kommer löften om våld

En flicka som har fått följa med sina föräldrar på fotboll. Män i svarta rånarluvor som skriker könsord. Kontrasten mellan det fina och det giftiga med sporten fångad i en bild.

Det är en ögonblicksbild, fångad av TT:s fotograf Henrik Montgomery under derbyt mellan AIK och Djurgården. Nere vid planen håller några män på att klättra över räcket som skiljer läktaren från gräsmattan. Några är maskerade med luvtröjor och rånarluvor. De ser ilskna ut, två står och skriker åt varandra.

Längre upp på läktaren försöker andra besökare att ta sig bort från huliganbråket. Mitt i röran av människor sticker en liten flicka ut, med sin rosa tröja och sitt blonda hår. Hon försöker hukande att klämma sig genom folkmassan – bort från männen som bråkar.

En flicka som har fått följa med sina föräldrar på fotboll. Män i svarta rånarluvor som skriker könsord. Kontrasten mellan det fina och det giftiga med sporten fångad i en bild.

Klubbarna har under de senaste åren motvilligt börjat ta större ansvar för sina supportrar.

I augusti, när AIK mötte Djurgården, greps 170 personer efter ett våldsamt upplopp. I samband med söndagens match mellan Hammarby och AIK greps flera personer, misstänkta för hets mot folkgrupp, efter att de stått och heilat.

"Mitt förslag är att vi under tio år förbjuder alla högriskmatcher i Sverige", föreslog författaren Katarina Wennstam i maj (Expressen 22/5). Andra feminister har inflikat att det vore annorlunda om det handlat om en kvinnodominerad sport. Om kvinnor i hundratal hukade sig för att kissa på öppen gata, och hamnade i slagsmål som krävde resurser från polisen, skulle vi då tillåta det? Kanske inte.

Men fotbollen har en kulturell särställning. Sporten, som har utövats i ordnad form sedan 1850, har fler utövare i både Sverige och världen än någon annan sport. Från Buenos Aires smala gator till en lerig plan i Rosengård. Att lägga ned allsvenskan eller sluta med fotboll i tävlingsform skulle kanske ta bort problemen med våldsamma supportrar. Men det skulle drabba betydligt fler än så – vanliga svenssons som älskar sporten, ungdomar som drömmer om att bli nästa Zlatan. 

Klubbarna har under de senaste åren motvilligt börjat ta större ansvar för sina supportrar. Även Svenska fotbollförbundet har nyktrat till och slutat avfärda problemen som något som hör fotbollen till.

Vi har kommit en bit, men än tvingas småflickor att fly från läktaren.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.