Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Varning för Fabrizio – och vuxna utan källkritik

Låt inte profilbilden på en söt hund lura dig. Fabrizio Brambilla är en hacker, en sådan som kan ta över ditt Facebookkonto bara dina vänner godkänner honom som vän. Så enkelt fungerar det. Varna dina vänner genast!

Spammeddelandet skickades runt på Facebook i helgen. Själv fick jag ett 20-tal, alla samma, om denne Fabrizio. Och de som okritiskt vidarebefordrade "varningen" verkade alla befinna sig på andra sidan medelåldersstrecket. Många uttryckte genuin oro för denna ”megahacker” och ville i all välmening skydda sina nära och kära.

Det går inte att dra några generella slutsatser kring åldern på avsändarna, men det är ett intressant mönster. För när den här typen av uppdiktade kedjebrev och uppmaningar börjar spridas – och det händer ju med jämna mellanrum – är det sällan unga millennials som sveps med. Det är deras föräldrar.

Det är genom utbildning som vi i framtiden får mer källkritiska vuxna. Men det stoppar tyvärr inga Fabrizio-brev i dag.

Dagens unga är uppvuxna i en digital tidsålder. Vissa menar att det gör dem mer naiva och okritiska för innehållet på nätet och att det egentligen är de som inte växte upp med en Iphone och ett Snapchatkonto, som förhåller sig mer avvaktande till information online. Andra hävdar att det snarare är tvärtom. Unga i dag behöver inte påminnas om att vem som helst kan posta vad som helst.

Det är som gymnasieeleven Daniel Norrlin uttrycker det i en intervju med Värmlands Folkblad (21/11 2016): ”Ta Facebook som exempel, 90 procent av allt det som delas där är bullshit, och många går inte ens in och läser artikeln”. Unga är källkritiska, eftersom de har fått lära sig det.

Källkritik är inskrivet i läroplanen, just för att barn tidigt ska lära sig att sålla i det konstanta bruset av information. Som en del av ett forskningsprojekt har dessutom 11 000 högstadie- och gymnasieelever under den gångna veckan fått ägna sig åt att granska olika digitala nyheters trovärdighet (SR 1/9).

Den här typen av satsningar behövs, likaväl som det dagliga nötandet när eleverna ska googla sig fram till fakta. För trots tekniskt kunnande saknar unga ofta den allmänbildning som krävs för att göra nyktra bedömningar av information. Det är genom utbildning som vi i framtiden får mer källkritiska vuxna. Men det stoppar tyvärr inga Fabrizio-brev i dag.

I en tid då fejknyheter är ett reellt demokratiskt hot behöver vi även vuxna som kan granska trovärdigheten i det som dyker upp på skärmen. Vuxna som tvivlar när de får ett varningsmeddelande på torftig svenska, utan avsändare.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.