Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Välkommen till byggbyråkratin

Foto: Magnus Bard

Det måste byggas fler små och billiga bostäder. Så brukar det låta när politikerna tar till orda. Få berättar hur.

Byggnormer och bostadspolitik är ett utmärkt exempel på när det bästa blir det godas fiende. Kampradföretaget Ikano Bostad har i en skrift – som mer påminner om en bruksanvisning från Ikea – visat hur det kan se ut.

Utgångspunkten är en ytsmart 2:a på 44 kvadratmeter. Förstoringen – och fördyrningen – börjar redan i hallen. 2 kvadratmeter ytterligare krävs för att uppfylla regeln för ett fritt mått på 1,7 meter framför kapphyllan. 2 kvadratmeter måste plussas på för att förhindra att badrumsdörren som vetter ut mot hallen inte kommer för nära sovrumsdörren. Det är inte så att de går in i varandra i ursprungsskissen, utan återigen handlar det om att bygga in dyr luft.

Samma sak i sovrummet med avståndet mellan säng och garderober. Det räcker inte med utrymme att öppna garderoberna utan det måste också finnas en fastlagd ”betjäningsyta” som tarvar ytterligare 2 kvadratmeter.

Många vill ha tvättpelare i sina badrum, där maskin och tumlare placeras på höjd. Men se det går inte. Enligt gällande regelverk ska de placeras bredvid varandra, så att man kan nå båda från rullstol. Där ryker 6 kvadratmeter enligt Ikano Bostads skiss.

Nu har lägenheten på 44 kvadratmeter svällt till 55. Och vid bostäder på mer än 55 kvadrat finns regler om diskbänkslängd. Och det kostar ytterligare 1 kvadratmeter.

Vid samma ytgräns finns också regler som säger att det måste vara möjligt att skilja kök från vardagsrum. Utrymmena kan vara integrerade, men plats måste lämnas för att man i framtiden ska kunna smacka upp en vägg (plus 2 kvadratmeter). Köket måste dessutom placeras mot en fasad för att uppfylla kravet på ljusinsläpp.

Regler om att minst hälften av bostadsrummen i lägenheter på mer än 35 kvadratmeter vetter mot en tyst sida gör det närmast omöjligt att bygga många små lägenheter i stadsmiljö. Skjutdörrsgarderober anses inte flyttbara och med krav på tillgänglig förvaring måste hela lägenheten göras 2 kvadratmeter större.

Efter denna genomgång har 2:an på 44 kvadratmeter nu vuxit till 64. Omräknat i kostnader landar hyran, enligt Ikano Bostads beräkningar, på 9 735 kronor per månad i stället för 6 840. Tack för den omsorgen!

Ikano Bostad har förstås valt sina exempel med omsorg. En marknad helt utan regler är inget att sträva efter. Men just för att normer behövs borde man vinnlägga sig bättre om att kunna motivera dem.

Av dessa åtta fördyrande regler är det möjligen en som inte ter sig helt bisarr. Och det är den om tvättpelare. Det är viktigt att vi har en bostadsmarknad där även funktionshindrade kan hitta någonstans att bo. Men är det rimligt att anpassa all nyproduktion efter behov hos en jämförelsevis liten grupp? Och varför i så fall just för rullstolsburna? Borde man i så fall inte också kräva att alla bostäder anpassas för synskadade? Eller för dementa som lämnar spisen på?

Bättre vore om man lagstiftningsvägen kunde ombesörja olika funktionshindrades rätt att bo och leva. Till exempel genom krav på att en viss andel av de nybyggda lägenheterna handikappanpassas eller genom en rundhänt ersättning för att bygga om bostäder när ett reellt behov uppstår.

Här finns en målkonflikt. Men om man väger funktionshindrades rättigheter att fritt kunna välja bostäder ur hela nybyggnadsbeståndet tyngst måste man också erkänna att det krockar med kravet på att bygga så billigt som möjligt. Och att det påverkar hyresnivån för alla.

Så vilka problem ser politikerna framför sig när de talar om att bostäderna är för dyra? Att byggbolagen tar ut för stora vinster? I så fall måste man ställa sig frågan varför det inte byggs mer. Beror den stora omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter på att fastighetsägarna tröttnade på att skära guld med täljkniv? Eller på att de såg bättre möjligheter att få avkastning på sitt kapital än vad bruksvärdessystemet medgav?

Eftersom det knappt förs någon debatt om fördyrande byggregler kan jag inte tolka stridsropen på annat sätt än som populism. Alla vet att det inte går att beställa en Rolls-Royce och kräva att den ska kosta som en Fiat.

Byggregler utgörs av ett sammelsurium av lagar, förordningar, föreskrifter, allmänna råd och praxis. Det politiska ansvaret delas av riksdag, regering, kommuner och myndigheter. Och delat ansvar brukar som bekant vara lika med ingens ansvar. Därför lär vi få leva vidare med för få och onödigt dyra bostäder. Och med politiker som talar om billiga.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.