Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Det är alltså jag som går porrindustrins ärenden

Unizons kvinno- och tjejjourer borde välja sina strider bättre. Och deras företrädare borde sluta ge sig på kvinnor som inte delar deras åsikt om porr.

Kvinnojourerna gör en fantastisk insats med att hjälpa kvinnor och barn undan våldsamma män. Att de bedriver opinion för sin sak är en självklar del av deras verksamhet. Men de borde verkligen bli bättre på att välja sina strider.

Tjänar exempelvis Unizons 130 kvinno- och tjejjourer på att organisationen går ut och tar ställning mot porr? Hjälper detta deras arbete? Bidrar det på något sätt till att minska mäns våld mot kvinnor? Och är det vettigt att ge sig på en enskild, namngiven kvinna och försöka ta heder och ära av henne, enbart för att hon inte är emot porr? Svaren på dessa frågor borde vara nej, nej, åter nej och ursäkta, vad är det som pågår?

Det mest utmärkande draget för porrmotståndare är att de inte vet vad porr är. De tror att det betyder våldsamt sex, och att våldsamt sex i sin tur alltid sker utan samtycke.

Så verkar även Unizons förbundsordförande Zandra Kanakaris och generalsekreterare Olga Persson se saken. I en debattartikel i Expressen skriver de om "att kalla kvinnor hora, ta stryptag eller köra ner sin penis i en tjejs hals så att hon får kräkreflexer" (8/9).

Alltså: Porr betyder sexskildring, varken mer eller mindre. En del sex är våldsamt, och en del våldsamt sex sker utan samtycke. Skildringar av sådant sex måste bort från internet. Inte för att det är porr, utan för att det är övergrepp. Denna skillnad har jag påtalat många gånger, och Zandra Kanakaris och Olga Persson uppskattar det inte.

"I porrfrågan har vi feminister en enveten skara kritiker som självmant går porrindustrins ärenden", skriver de. "De har det gemensamt att de provoceras av när vi lyfter frågor om mäns våld mot kvinnor. De ser sig som sanningssägare om feminister och sprider myter som att vi hatar män." Som enda exempel tar de mig.

Det är alltså jag som självmant går porrindustrins ärenden – vad nu det ska betyda. De förvrider citat, hittar på citat, blåljuger. Det är så absurt, jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande.

Men värst av allt är att den här sortens extrema åsikter och konspirationsteorier och aggressioner kommer att skrämma bort personer som verkligen hade behövt Unizons hjälp. Det är så sorgligt, alltsammans, och faktiskt: så totalt onödigt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.