Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Vänstern tror att företagen är ondskan

Företagarna utgör en utsatt grupp som vänstern borde kämpa för. Men så sker inte. För de rödgröna har en magkänsla som säger att näringslivet är ondskan.

Det är något med företagande som idé, folk får svårt att tänka klart. Inom borgerligheten inbillar man sig lätt att detta är svaret på i stort sett vartenda politiskt problem, och pratar gärna om det som om det vore av godo, alltid och i alla sammanhang.

Så långt går det att Liberalernas Jan Björklunds reaktion på att Nordea flyttar från Sverige blev ett bittert: "De rödgröna förstår inte företagandets villkor."

Vi talar alltså om en bank som de svenska medborgarna fick gå in och rädda livet på med 63 miljarder skattekronor. Som häromåret visade sig ha hjälpt kunder med skatteflykt och penningtvätt. Som nu lämnar landet i vrede över alla jobbiga regler. Detta har inget med "företagandets villkor" att göra.

De allra flesta företag är små till medelstora. Och de blir bara allt fler, visar Statistiska centralbyråns siffror. Egenföretagarna jobbar hårt och betalar in till välfärdssystemen, men får inte del av dem i samma utsträckning som andra.

Till exempel riskerar de inte bara att förlora kunder och uppdrag om de stannar hemma när de eller deras barn är sjuka, de har dessutom betydligt svårare att få ut ersättning.

De utgör en utsatt grupp, en sorts prekariat, som vänstern borde kämpa för. Men så sker inte. För de rödgröna har en magkänsla som säger att näringslivet är ondskan. Kapitalet. Överheten.

Därför gäller det att bjuda motstånd i allt från hårdnackat försvar av hög krogmoms till eviga attacker på rutföretagare. När skandalen runt Transportstyrelsen briserade nyligen var vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedts huvudinvändning följaktligen: "Man kan inte privatisera allting. Man kan inte lägga ut känsliga register på outsourcing till privata företag."

Som om det vore företagandet som var problemet, snarare än att en statlig myndighet medvetet lämnat ut känslig information till personer som inte genomgått säkerhetskontroll.

Men obegripligast av allt är hur vänstern kan driva på mot något som vinster i välfärden. Det handlar alltså inte om hur mycket ägarna ska få ta ut, utan om hur stora vinster företagen ska få göra. Eller i klarspråk: hur stor buffert de ska få ha – om alls någon.

Att begränsa möjligheten att spara till satsningar och hushålla inför sämre tider drabbar givetvis främst småföretag som inte redan har en massa kapital.

Det är som om de rödgröna inte inser detta. Som dessa politiker pratar skulle man kunna tro att de inte ens vet att det är de själva – snarare än folk som driver eget – som är den verkliga överheten.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.