Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Envar sitt eget lands försvarare

Håll gränsen! Det var dåvarande statsminister Thorbjörn Fälldins instruktion till ÖB i samband med att den sovjetiska ubåten U 137 gått på grund strax utanför Karlskrona hösten 1981.

 

Drygt 35 år senare är de flesta fortfarande överens om att det är den grundläggande principen när försvaret nu ska rustas upp – eller åtminstone inte längre monteras ner. Vad som däremot har ändrats är var den här gränsen går. För att skydda konungariket Sverige räcker det inte längre att befästa Gotland och speja ut över havet. Gränsen går numera genom våra datorer, och i våra huvuden.

På måndagen skrev statsminister Stefan Löfven på DN Debatt om regeringens insatser för att skydda den svenska valrörelsen från påverkan från främmande makter. Hotet har alltid funnits, men den tekniska utvecklingen och det nya säkerhetspolitiska läget har gjort att det nu är större än på länge.

Bilden bekräftas i en rapport från Myndigheten för samhällsbeskydd och beredskap (MSB), om hot och risker i mediebranschen, som presenterades på måndagen.

Där konstateras att fientliga aktörers påverkanskampanjer intensifieras och tar sig många olika uttryck. Genom rent fysiska attacker på infrastruktur och olika former av cyberattacker störs mediers arbete och tillgången till nyheter. Den största attacken hittills i Sverige inträffade för nästan exakt ett år sedan, då flera stora svenska mediehus hemsidor låg nere under flera timmar. Händer det en vanlig dag är det frustrerande, sker det i samband med en större kris kan följderna bli förödande.

Samtidigt som riktiga nyheter hindras från att nå allmänheten sprids felaktig och vilseledande information. I dagens medielandskap präglat av sociala medier och snabba puckar kan spridningen av den typen av ”nyheter” vara mycket svår att stoppa. Följden blir ett samhälle där medborgarna inte är överens om vad som händer, än mindre om vilka åtgärder som bör vidtas.

Sammantaget kommer det i fortsättningen att krävas stora insatser från både myndigheter och medier för att garantera den fria samhällsdebatten. Hur grundligt man än arbetar kommer det dock aldrig att gå att garantera att alla nyheter vi tar del av är korrekta. I slutändan ligger en stor del av ansvaret därför på oss som individer att hålla oss informerade, vara källkritiska och inte sprida felaktig information. En svensk tiger, och dubbelkollar.

 

Vad tycker du? Diskutera på DN Ledares Facebooksida.

Följ Matilda Molander på Twitter.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.