Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Ät förnuftiga mellanmål men ge efter ibland

Foto: Alexander Mahmoud

Av alla måltider är mellanmålet det ärligaste, mest befriat från regler och tillgjordhet, spontant, fritt. Det äts ofta i ensamhet och lite varstans: kanske direkt vid köksbänken, vid matbordet eller framför dator eller tv för att stilla omedelbar hunger. Smulor och kladd ingår.

 

Och det är det barn och ungdomar som käkar det mest – ofta efter skolan för att ladda om batterierna. Kanske är det därför folk blir glada och nostalgiska när man för mellis på tal. Det får en att minnas kravlösa stunder i ungdomen. 

Jag frågade runt och folk minns slappa eftermiddagar när de själva blandade saft eller chokladdryck, fixade några mackor med port salut, hushållsost eller prickig korv, högg ett par solbullar i farten, geggade med flingor och mjölk, klämde i sig en banan eller krunchade på ett äpple.

Somliga har haft turen att få njuta farmors hembakta tunnbröd eller mormors rabarberkräm, nybakat rågbröd med nykärnat smör och fattiga riddare. Andra njöt i stället av köpekräm, snabbtinad apelsinjuice (på burk!). Vissa laborerade med mackor med bara ketchup och senap, eller ost och marmelad eller åt bullar med smör. Själv festade jag ofta på ett slags slarvblandad glassröra med mjölk, frukt eller sylt – en ofullbordad glassdrink skulle man kunna säga. Också andra talar också om halvliters paketglass som skars i bitar för att smaksättas med mjölk, nyponpulver, apelsinsaft eller annat. 

Jag tycker det är härligt att mellanmålet ännu är vitalt. Vi behöver mer ätande som görs bekymmerslöst och i njutningens tecken. Mellanmålet kan ofta bestå av onyttigheter som får mången dietist eller ortodox kostanhängare att rysa av förskräckelse. Jag tänker att man får använda sitt förnuft, men också ge efter för begären ibland.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.