Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Dags att ta vegogrill till en ny nivå

Foto: Beatrice Lundborg

KRÖNIKA. Det är synd och skam att det oftast bara är några få sorters grönsaker som brukar läggas på galler. Det är dags att ta den vegetariska grillningen till en ny nivå, gott folk!

Att många är tveksamma till att låta vegetabilier utgöra hela eller merparten av en grillmåltid är förståeligt. Jag tror att många har trista upplevelser: halvråa eller brända spett med paprika, lök och tomat, eller en och annan menlös zucchini som är rå inuti men bränd på ytan. Det gör ingen människa glad.

Se Jens Linders recept här

I dag vill jag slå ett slag för att applicera olika metoder på olika grönsaker för att få fram deras kvaliteter.

Direktgrillning – alltså att man grillar där glöden är riktig varm och utan lock – är härligt. Då behåller råvarorna sin spänst och om de äts omedelbart är röktonen tydlig och fräsch. Ett härligt sätt att kalasa är att förbereda (skölja, ansa, dela) en mängd grönsaker. Och sedan grilla dem i omgångar och småprata, doppa i sås och äta.

Inkokning är när man förkokar grönsakerna i någon smakrik koklag, buljong eller miso till exempel. Sedan fiskar man upp bitarna, låter dem rinna av och torka och så kan man grilla dem enligt den direkta metoden.

Grilla indirekt gör man vid sidan om glöden: man låter till exempel ena halvan eller ytterkanterna av grillen vara fria från kol (eller briketter eller ved) så att grönsaken inte tillagas av direkt strålvärme utan av cirkulerad värme under lock.

Att slå in lite blandade ingredienser i knyten är en varsam och praktisk metod. Ju mer man gläntar på förpackningen ju mer rökig smak kommer in. Är den helt tät är det som att ugnsbaka. Man kan gärna dela grönsaker och kombinera med ost av olika slag, örter och smaksatt smör eller olja.

Se där fyra metoder som kan kombineras och provas på alla möjliga vis. Lycka till med vegogrillningen!

Läs mer om mat och dryck

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.