Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Sommarspänning i en låda

KRÖNIKA. ”Om man ska hitta något kul vin i Sverige måste man gå på restaurang”, är en kommentar jag hör allt oftare. Och för att hitta nya spännande viner från mindre producenter krävs en hel del av dig som konsument.

Alla som besitter ett växande vinintresse – vi blir allt fler visar statistiken – tröttnar snabbt på Systembolagets ordinarie sortiment. Inte för att man har testat allt utanför att utbudet upplevs likriktat. Stora vinfabriker och kända varumärken. För att kvala in på butikshyllorna i det fasta sortimentet krävs att vinet vinner en offertförfrågan, en tävling mot andra viner med tydliga specifikationer. Framför allt ska vinet vara billigt och kunna framställas i stora volymer så att hyllorna inte gapar tomma efter några månader. Den här processen gallrar tyvärr bort alla mindre producenter.

Vill vi få tag på småskaligt och hantverksmässigt producerade viner hänvisas vi till de tillfälliga lanseringarna. Tyvärr möts vi även här ofta av samma märken år ut och år in. Ett sista hopp är att hitta vinet i beställningssortimentet. På många sätt en guldgruva med tusentals viner, men samtidigt svårt att hitta i och en dålig affär för de mindre aktörerna. För att det ska löna sig säljs vinerna därför i sexpack – och hur många av oss är villiga att köpa sex flaskor av samma oprövade sort?

En handfull vinimportörer som främst levererar till krogar har upptäckt gapet mellan den växande gruppen vetgiriga vinentusiaster och Systembolagets entoniga utbud. Lösningen kallas ”blandlåda”, en förutbestämd vinlåda med sex viner från olika odlare och ursprung. Dessa lanseras regelbundet och uppdateras efter säsong eller tema. Just nu finns ett gäng roliga sommarlådor redo att förkovra sig i, mina favoriter hittar du här. Är du nyfiken på vad som händer i vinvärlden finns alla möjligheter att bunkra upp med lite vinspänning i kartong inför semestern.

Läs mer om vin här

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.