Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Alto Piemonte är på väg tillbaka

Även här görs vin på druvan nebbiolo men det som skiljer området från grannarna i Langhe är klimatet.

Vinvärlden är full av namnkunniga adresser: Champagne, Bordeaux, Napa, Chablis, Rioja och Bourgogne är exempel på vinregioner som de flesta känner till. Mycket tack vare vinernas kvalitet och säregna stil men också på grund av tillgänglighet och marknadsföring. I Piemonte, nordvästra Italien, heter stjärnorna Barolo och Barbaresco. Två små byar i området Langhe som på senare år vunnit välförtjänt status tack vare lagringsdugliga viner på druvan nebbiolo.

Långt innan dess, och innan vinlusen härjade i slutet på 1800-talet, var området Alto Piemonte traktens fanbärare med över 40.000 hektar planterade vinodlingar. Två världskrig och en påföljande industrialiseringsperiod fick dock bönderna att överge sina vingårdar och söka jobb i Milano.

I dag är Alto Piemonte på väg tillbaka. Sedan millennieskiftet arbetar man kollektivt för att återlansera vinområdet som nu täcker in drygt 1.000 hektar fördelade på tio mindre subregioner. Än så länge är det framför allt Gattinara, Ghemme, Boca och Coste della Sesia som visat framfötterna tack vare större starka producenter och en något större produktion.

Samtliga regioner fokuserar på druvan nebbiolo, lokalt även kallad spanna, som måste utgöra majoriteten i de röda vinerna. Vespolina, croatina och uva rara är andra lokala blå druvor som används i blandningssyfte. Precis som i Langhe, dit Barolo och Barbaresco hör, finns lagar för hur man får göra vin och hur länge det ska lagras innan buteljering. Det som framför allt skiljer vinerna från grannarna i Langhe är klimatet.

Namnet Alto Piemonte betyder ”höga Piemonte” och syftar till områdets höjd över havet. Från vingårdarna ser man Alperna på nära håll och en kort bilresa tar dig till Italiens näst högsta berg och populära skidort Monte Rosa. Bergens inflytande på klimatet innebär en stor temperaturskillnad mellan kalla nätter och soliga dagar. Ihop med svalkande bergsvindar, tillräckligt med nederbörd och i grunden en vulkanisk jordmån bidrar Alperna i högsta grad till vinernas karaktär.

Och hur smakar de då? Nebbiolovinerna från Alto Piemonte skiljer sig från de i södern genom en svalare och slankare framtoning. Ofta med högre syra och lägre alkohol. De typiska aromassociationerna med rosor, lakrits och tjära finns på plats men de spelar i ett högre frekvensregister. Aningen mer blåa än röda toner. När druvan blandas med vespolina eller croatina kan man ana en tydligare örtighet som krydda men i smaken avslöjas ändå nebbiolodruvan av sin karaktäristiska strävhet. Och det är tack vare den som vinerna härifrån kan lagras med värdighet. Vissa i flera decennier.

Läs mer om vin här

Alto Piemonte

Alto Piemonte är ett nästintill bortglömt vinområde i norra Piemonte, nära gränsen mot Schweiz, som består av tio subregioner. Här odlar man främst druvan nebbiolo och gör viner som påminner om de från Barolo och Barbaresco. Stilen är svalare på grund av klimatet, produktionen mindre och priserna än så länge betydligt lägre.

5 viner från Alto Piemonte på Systembolaget

Torraccia del Piantavigna 2005

Piemonte, Ghemme, 149 kr, SB 2339

Cà de’ Santi Gattinara 2010

Piemonte, Gattinara, 149 kr, BS 5341

Nervi Gattinara 2010

Piemonte, Gattinara, 225 kr, BS 70001

Proprietà Sperino Uvaggio 2013

Piemonte, Coste Della Sesia, 199 kr, TS 99330

Travaglini Giancarlo Coste Della Sesia Nebbiolo

Piemonte, Coste Della Sesia, 139 kr, BS 32156