Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Därför ska vi gå ut och dricka vin

KRÖNIKA. Den svenska restaurangfloran blomstrar. Och vinutbudet spelar en viktig roll, särskilt för de nischade krogar som vill positionera sig som personliga måltidsdestinationer.

Majoriteten av de nya restaurangerna rör sig i ett prissegment där du inte behöver ta lån på banken för att få en stor matupplevelse. Och för att notan inte ska sticka iväg – och för att gästerna ska återvända – tycker jag mig skönja vinlistor med vettigare påslag och bättre viner på glas.

Att det är dyrare att köpa vin på krogen än på Systembolaget kommer vi inte ifrån. Skatter och omkostnader går inte att jämföra rättvist. Precis som att upplevelsen av att dricka en flaska vin i en stimmig restaurang inte går att jämföra med den hemma vid köksbordet. Det är två vitt skilda scenarier.

Läs mer: Så hittar du rätt vin på krogen

Den största enskilda anledningen att dricka vin på krogen är helt klart utbudet. Sommelierer kan välja och vraka från hela vinvärlden för att hitta spännande viner i små volymer från okända producenter och äldre årgångar. Ofta med det enda kravet att vinerna ska passa maten.

Det är också här, bland passionerade och kreativa sommelierer, som vintrenderna startar. Vill du hänga med i vad som händer i vinvärlden, och det är det allt fler som vill, är krogbesök ett måste.

Ett tydligt tecken på det växande svenska vinintresset är alla nya vinbarer som poppat upp det senaste året. Nästa gång du besöker Stockholm föreslår jag en vinbarsrunda med stopp hos Folii, Tyge & Sessil, Combo, Vinköket, Amber och Dryck – en garanterad vitamininjektion för alla nyfikna vinälskare.

Läs mer om vin här

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.