Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Svensk ekoöl – inte helt svensk eller ekologisk

Foto: TT

KRÖNIKA. Mitt hjärta bultar lite extra vid tanken på midsommar: startskottet på sommaren. Bordet står uppdukat med efterlängtade sillar, lax, nyskördad potatis och gräslök. Sommarblommor på bord och i hår. Sol eller regn kvittar.

Och så ölet, svenskt och numera lika gott som allt det andra på midsommar. För varje högtid som passerar blir det allt roligare att tipsa om svenskt hantverksöl. Utbudet blir större och godare. Att plocka ut åtta somriga öl, dessutom ekologiska och tillgängliga i större delen av landet, var inga problem alls. Men har du som jag kommit till slutsatsen att midsommardrycken börjar bli synonym med svensk, ekologisk hantverksöl finns det ett par saker du bör veta.

Av Systembolagets drygt 1.400 svenska sorter (beställningssortimentet inkluderat) finns det inte en enda som är helt svenskt. Ett öl kan innehålla råvaror från obegränsat antal länder men klassas som svenskt när den är bryggd här. Råvarornas ursprung är ofta svårt att läsa sig till.

Ekologiskt öl är sällan helt ekologiskt. För att ett öl ska eko-klassas krävs att 95 procent råvaran är ekologisk, något som lätt uppnås med vatten och ekologisk malt, även om det formellt krävs tillstånd från Livsmedelsverket om man inte använder ekologisk humle. Vilket gör att efterfrågan på eko-humle är försvinnande låg – och priset högt (inte ens 1 procent av humleodlingarna i Europa är ekologiska). Humle är en miljöbov som konventionellt besprutas 8-10 gånger under en odlingssäsong.

Så när kommer den första helsvenska eko-ölen (i Systembolagsvänlig kvantitet)? Jo, när konsumenten efterfrågar den. Svensk ekologisk malt och humle finns, om än i mycket begränsad mängd. Dock är det få bryggerier som experimenterar med detta, då de redan har fullt upp med att hinna med den vanliga produktionen – ni vet, den där produktionen som vi konsumenter tror är både svensk och ekologisk… Fler än jag som är nyfikna på hur helsvenskt öl smakar?

Läs mer om öl här

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.