Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Vi dricker med ögat i påsk

KRÖNIKA. Påsken är snyggölets högtid. Här finns färg, form, förpackning och typsnitt som alla berikar dryckesupplevelsen.

Vi dricker med ögat. Påskdukningen blir komplett med ett snyggt påsköl på bordet. Och faktum är att en snygg ölförpackning allt som oftast faktiskt innehåller ett gott öl.

Ett konstigt förtydligande kanske, men med vin är fallet ofta det motsatta. I alla fall i Sverige där möjligheten att sticka ut bland de åtråvärda monopolplatserna blir enklare om man lägger pengarna på etikettsdesign och annonsering, särskilt för vin runt eller under hundralappen. Detta leder ofta till att det blir ännu mindre pengar kvar till vin. Kvalitetsvinet å sin sida säljer sig självt, utan skrikig design i form av väskor och rosetter.

Det både snygga och goda vinet finns numera också – ofta från motsvarande, småskaliga ”hantverksproducenter”, men de klarar sällan Systembolagets kvantitetskrav. Hantverksbryggerierna har inte samma problem med kvantitet och de tar, särskilt i säsongsöltider, nästan över de tillfälliga lanseringarna.

Anmärkningsvärt i år är att dessa gemensamt tagit matutmaningen på största allvar. Det klassiska påskbordet med ägg, sill, Jansson och vårlamm är proteintätt, salt, sött och umamirikt. Svårmatchat för både vin och alltför humledominant öl. Desto bättre med årets uppsjö av maltdrivna, mörkare ale och lager, som i flera av fallen har en rund avslutande sötma.

Men påsken är mer än påskmat och lanseringen lämnar inte mycket till övers för den som vill släcka törsten med en veteöl efter krattning, en sval IPA till grillningen eller bara en vårflirtig lager, vilket också behövs. Årets påskölstips är alltså mer än påsköl.

Kom ihåg! För bästa smak och upplevelse, servera påskölet ur vinglas och gärna runt 13-16 grader. Och snapsen, den ska i vanlig ordning vara kylskåpssval.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.