Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Vi möts vid den nyfikna hyllan

Bättre beaujolais. Orangevin. Pinot noir från Oregon. Röda viner från Ribeira Sacra. Mer vitt och åtminstone ett rött vin Jura. Verdelho från Madeira. Torrt från Tokaj. Svala viner från Sonoma Coast. Tjeckien. Slovakien. Brittiskt bubbel. Odlarchampagne. Och kanske en egen liten hörna med fokus på svenska viner.

Jag ägnade början av semestern åt att göra en lista över viner jag saknar på Systembolaget. Det likriktade utbudet blir extra påtagligt under sommaren om du befinner dig utanför någon av rikets tre storstäder. På mitt lokala semester-Systembolag verkar inte mycket ha hänt sedan 1955.

På hyllorna trängs billig röd rioja med dito från Chianti. Alsaceviner, halvtorr riesling, Diamant och Grådask. Den mest utplockade hyllan står dock för en modern trend: appassimentoviner från Valpolicella. Hälften av butikens vinutrymme upptogs av lådvin. Men även i flaggskeppsbutikerna PK-huset, Hansa och Nordstan haltar sortimentet under sommarmånaderna då de tillfälliga lanseringarna – ni vet de exklusiva släppen vars avsikt är att lyfta fram småskaliga producenter – har sommaruppehåll.

Några veckor senare befinner jag mig i en sömnig italiensk by på landet med 2.700 invånare. Jag står och gapar i en vinbutik. Gapar över ett sortiment som skulle få den mest svårimponerade sommelier att dregla, men som av kundklientelet att döma verkar tilltala både turister och lokalbefolkning.

Jag lämnar butiken med några udda fåglar i vinväskan. Lokala flaskor och producenter jag aldrig har hört talas om. Kanske kan de ge uppslag till något kul att skriva om? En ny vinadress, druvsort eller stil som hela världen bara måste prova? Jag gör en snabb notering på min önskelista: Nyfikna viner. En egen hylla på Systembolaget där nyfikna viner och nyfikna konsumenter kan lära känna varandra. Så enkelt. Vi ses där!

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.