Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Franska favoriter smaksatta med respekt och kärlek

Galettes bretonnes (bovetegaletter från Bretagne) och Flan aux oeufs (karamelliserad pudding).
Galettes bretonnes (bovetegaletter från Bretagne) och Flan aux oeufs (karamelliserad pudding). Foto: Rickard Rönnerstam

Den franske bagaren Sébastien Boudets engagemang för bättre bröd har inspirerat många. Själv inspirerades han så mycket av de kockar han träffat att han återvänt till sina föräldrars kök i franska Rochefort och samlat de bästa recepten i en kokbok.

Här är några av Sébastien Boudets recept ur ”Sébastiens franska kokbok” (Bonnier Fakta). Bilderna är tagna av Rickard Rönnerstam.

Galettes bretonnes – bovetegaletter från Bretagne. Snabbmat med framförhållning! Tack och lov blir galettesmeten bara godare om den får stå i några dagar.

Confit byaldi – mammas ratatouille. Min mamma skär grönsakerna i tunna lameller som hon lägger ut i ett vackert mönster i en ugnsform och tillagar långsamt.

Salade de tomates – pappas tomatsallad. Min pappas tomater är nog de godaste jag har ätit. De är hans juveler. Här finns också recept på tomatsallad på svenska tomater.

Flan aux oeufs – karamelliserad pudding. Mjölk i stället för grädde, hela ägget i stället för bara gulan – det är dags att ge denna kusin till crème brûléen sin rättmätiga plats.

Fakta. Sébastien Boudet

Sébastien Boudet drev i flera år bageriet Petite France på Kungsholmen i Stockholm, som belönades med DN:s Gulddrake flera år i rad. Han har gett ut två bakböcker tidigare, håller kurser och är aktuell som en av domarna i ”Dessertmästarna” i Kanal 5. Nu är han aktuell med en kokbok.

”Jag har egentligen alltid jobbat med mat, och har svårt att skilja bagaren i mig från kocken. Men jag började med att prata om bröd, därför att det var enklast att också kunna kommunicera mina värderingar då. Jag vill få ut hur viktigt det är att tänka på hållbarhet, kretslopp och råvaror, men nu har jag applicerat dem på en kokbok i stället. Till exempel vill jag berätta att vi borde äta djur som inte äter den mat vi äter. Jag äter hellre en ko som levt på gräs, än en ko som är uppfödd på spannmål – då är det mer resurssmart, och godare – att äta spannmålen direkt.

Resultatet blev en bok med mat som är resursnål, svingod och rolig att tillaga. Den är baserad på gamla franska tankar och tillagningsmetoder, men bland recepten har jag planterat tankar och berättelser för att inspirera folk att göra bättre val. 

För mig är köket en maktplats där man kan bestämma över smaker, livsmedel och hur familjen mår genom sina val. Det är en fin plats att vara på. Mat som tar tid ger ännu mer utrymme för att ha makt, så det försöker jag lägga in i recepten. Då kan man använda matlagningstiden som en tid att umgås med familjen. Tiden är din bästa vän, utnyttja den i stället för att kämpa mot.”

Foto: Rickard Rönnerstam

Vinn boken!

Vi lottar ut tre exemplar av ”Sébastiens franska kokbok” (Bonnier Fakta). Vill du ha chans att vinna ett av dem? Mejla namn och adress till mat@dn.se senast 13 september. Skriv ”Sébastien” i ämnesraden.