Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Lägg på ett kål – här är fyra recept

Exempel på kål: Pak choy, spetskål, vitkål, fänkål och blomkål.
Exempel på kål: Pak choy, spetskål, vitkål, fänkål och blomkål. Foto: Lina Eriksson

På sommaren är kålgrönsaker mjälla, skira och fint milda i smaken. Passa på att laga mat med färsk vitkål – eller sommarkål som den också kallas. Jens Linder har de bästa recepten.

Här är fyra av Jens Linders recept på rätter med kål och fänkål. Bilderna är tagna av Lina Eriksson.

Fänkål & ost. Att mildra fänkålen genom kokning och sedan göra en enkel och mild gräddig sås är så lätt. Och det blir en fin förrätt eller ett tillbehör.

Kimchisoppa för sommaren. En av de mest populära koreanska rätterna är grytsoppan kimchi jjigae. Jag har gjort en sommarvariant av den.

Blandad kål med chilimajonnäs och stekt fetaost. En härlig kålrätt där man kan förbereda allt fram till stekningen av osten, som går att panera även med panko.

Tusenblad av kål, örter och färskost. Lägger man ner lite tid så kan man göra en elegant förrätt, ett slags grönsakspaté med milda örtiga smaker.

Få koll på kålen

Försök också få tag på savojkål, rödkål, spetskål och fänkål som är så färska och unga som möjligt. Andra fina kåliga grönsaker är pak choy, salladskål samt svartkål, smörkål och grönkål – som alla mognar lite senare på säsongen. När man köper bladkål ska bladen vara fasta och inte för torra eller styva. Om bladen däremot är väldigt slokiga, kan man lägga dem i kallt vatten ett par timmar så återfår de en del krispighet.