Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Matiga mellanmål för folk i farten

Stekt gröt med päronmos och rårörda lingon.
Stekt gröt med päronmos och rårörda lingon. Foto: Alexander Mahmoud

Enklaste mellanmålet är att slänga i sig en frukt på stående fot. Men ibland vill man testa något nytt eller ha något lite mer jobbat mellis.

Jens Linder hämtar inspiration från sin barndom och tipsar om våfflade mackor, kallskål, saftkräm och – tro det eller ej: stekt gröt. Här är fyra av Linders recept på mellanmål.

Våfflad sandwich med tonfisk och schweizerost. Sandwichar är fina mellanmål. Man kan göra i ordning dem i förväg och våffla dem när hungern sätter in.

Kallskål med brutna skorpor. Kallskål är lite som smoothie från forna dagar. Svalkande och lättätet som mellanmål och mycket gott med skorpor brutna i bitar.

Sensommarkräm. Saftkräm är en riktig klassiker som mellanmål. Använd bara riktigt bra ekologisk saft. Man får prova sig fram och hälla på mer saft om det behövs.

Stekt gröt med päronmos och rårörda lingon. Rynka inte på näsan åt stekt gröt, bara för att det är gammal fattigmanskost. Faktum är att det är jättegott.

Foton: Alexander Mahmoud

Föräldrarna vill att barnen äter frukt

Analysföretaget Novus har undersökt mellanmålsätandet nu för tiden genom att fråga föräldrar till barn mellan 6 och 15 år om betydelsen av mellanmål och vilket mellanmål som föräldrarna tyckte var bäst.

Svaren visade att de enkla mellanmålen gillas mest. På favoritlistan placerar sig frukt högst med 86 procent. Sedan följer smörgås (80 procent), fil och yoghurt (62 procent), mjölk (49 procent) och grönsaker (39 procent). Undersökningen visar också att nästan alla barn äter mellanmål åtminstone en gång i veckan. 41 procent äter mellanmål varje dag. Vad barnen tycker bäst om speglas tråkigt nog inte i enkäten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT