Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Så gör du en riktigt god sallad

Fem sallader, från vänster Friséesallad, Ekbladssallad (överst), Hjärtsallad, Endive och Lollo Rosso.
Fem sallader, från vänster Friséesallad, Ekbladssallad (överst), Hjärtsallad, Endive och Lollo Rosso. Foto: Charlie Drevstam

Att göra en sallad är lätt, att göra en god, välbalanserad sallad är svårare. Stjärnkocken Tommy Myllymäki visar i sin senaste bok hur du lyckas med alltifrån enkel dressad bladsallad till matiga varianter som fungerar som en egen rätt.

Här är tre av Tommy Myllymäkis recept ur boken ”Sallad” (Natur & Kultur). Bilderna är tagna av Charlie Drevstam.

Mâche- och rucolasallad med gorgonzola, fikon, valnötter och prosciutto. Så jäkla gott. Speciellt när man har übermogna fikon som nästan är som sylt.

Färsk bönsallad med sardeller, citron och solrosfrön. Får sin smak av brynt vitlök och sardeller. Fungerar fint att äta som lunch eller ha som tillbehör till middagen.

Råriven morot med apelsin och ingefära. En sallad som jag hatade i skolan. Men hade man istället gjort en god ingefärsdressing inser jag i dag att det hade varit jättegott.

Att blanda en sallad

1. Förbered ingredienserna till din sallad.
2. Plocka salladen i hela blad och riv sedan i bitar om bladen är för stora. Har man stora stammar kan man plocka bort dem.
3. Skölj ordentligt i kallt vatten så salladen blir ren från grus och annan smuts. Om du vill ha den extra krispig lägger du den i isvatten. På sommaren är salladen ofta väldigt krispig ändå, annars är det ett trick som gör salladen fräschare och godare. Förvara i kylen om det inte är dags att äta riktigt ännu.
4. Torka salladen ordentligt, helst i salladsslunga. Ju noggrannare du torkar salladen, desto bättre fäster dressingen, och om det är vatten kvar på bladen tunnar det ut dressing och du får en tunn sörja i botten av skålen. Inte kul. Om du inte har en salladsslunga, snurra runt salladen i handduk utomhus eller låt rinna av ordentligt i durkslag. Torka sedan försiktigt av vattnet med en handduk.
5. Dressa salladen. När du blandar en sallad är det viktigt att du har en vid bunke eller tallrik. Allra helst ska den vara så stor att man kan vända salladen med hjälp av händerna. Sprinkla ut dressingen och börja så snabbt som möjligt att blanda. Vill man ringla över mycket dressing snabbt kan man använda en plastflaska istället för att skeda ut den. Anpassa mängden efter hur tjock dressingen är och texturen på salladen. De dressade bladen ska smaka som man vill ha lite mer dressing, annars upplevs det fett och mäktigt när man äter en hel tallrik.
6. Blanda. Kupa händerna och vänd snabbt runt salladen med dressingen tills bladen har ett tunt lager av dressing.
7. Lägg upp på tallrikar och ringla över lite extra olivolja om det passar. Ät direkt!

Femte kokboken

”Sallad” av Tommy Myllymäki gavs ut i början av augusti på Natur & Kultur. Han har tidigare gett ut ”Kött, vilt & fågel”, ”Fisk & skaldjur”, ”Grönsaker – Tillbehör & garnityr” och ”Såser” på samma förlag.

Foto: Charlie Drevstam