Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Så lär du dig uppskatta att äta utan sällskap på krogen

På krogen Eenmaal i Amsterdam är alla bord avsedda för en person.
På krogen Eenmaal i Amsterdam är alla bord avsedda för en person. Foto: Joep Niesink

Äta ensam på krogen – läskigt eller befriande? Psykologen och psykoterapeuten Liria Ortiz tipsar om hur du vågar ta steget. Inte minst i midsommarhelgen kan många känna sig ensamma.

Många människor trivs bra ensamma – utan att det innebär att de tycker om att gå på restaurang utan sällskap. Verkligheten är dock att alla inte har ett stort socialt umgänge eller alltid kan få med sig en kompis till en restaurang.

Så då får man gå på krogen själv.

Mängden forumtrådar på nätet visar med all önskvärd tydlighet att det är en fråga som engagerar – folk rådfrågar kring ämnet, diskuterar hur det känns och undrar vad andra tänker om sådana som sitter och äter ensamma.

Trenden är att fler och fler gör det. Den stora amerikanska bokningssajten Opentable visade i slutet av 2015 att ensambokningarna hade ökat enormt de två åren före – hela 62 procent upp. Det var därmed den snabbast växande storleken på middagssällskap.

Även den svenska motsvarigheten Bokabord har sett en ökning, visar siffror som Fredrik Wirsén vid FoodFriends AB tar fram på DN Lördags uppdrag. Bokabord hanterar omkring 200.000 bokningar varje månad och 2013 representerade ensamätaren 1,5 procent av dessa – alltså omkring 3.000 personer.

2016 hade det ökat till en andel om 3,6 procent – cirka 7.200 bokningar i månaden.

– Siffran fram till maj i år är lägre, 3,4 procent, men jag tror inte att det är ett tecken på en bruten trend utan snarare att det görs fler ensambokningar under hösten, säger Fredrik Wirsén. Gissningsvis finns också ett rätt stort mörkertal. Många som kommer ensamma droppar in med kort varsel och alla registreras inte i systemen.

Författaren och skribenten Emi Guner är van vid att äta ensam, trots att hon har familj. Från barndomen minns hon en skylt på sin farmors vägg med orden: ”Ensamhet kräver utvalt sällskap”. Det inspirerade henne.

Emi Guner menar att hon redan i matsalen på Igelbäcksskolan i Kista i nordvästra Stockholm brydde sig föga om huruvida hon hade sällskap eller inte, även om hon förstås gärna satt med kompisar.

Det var dock först när hon skulle åka till Frankrike med sin vän och hennes pappa som hon tvingades vara ensam.

– Jag var 14 och de skulle ta tåget från Stockholm och jag skulle hoppa på samma tåg från Småland. Tyvärr hade min pappa sett fel på tiden och jag fick åka själv på nästa tåg, fint resklädd i basker, kofta och långkjol.

På den tiden fanns inga mobiltelefoner att hålla kontakten med och hon var orolig för att hon inte skulle hitta kompisen på Köpenhamns central.

– Det var dramatiskt men spännande, som att jag var hjältinna i en film. Någonstans där började den taktiken för mig, att jag som ensamätare hade en hemlighet som de runtomkring fick försöka gissa sig till. Det fanns och finns inget tragiskt i det för mig.

En kompis till mig sa en gång att hon älskade att vara bra på att laga mat eftersom hon alltid kunde vara säker på att hon skulle bjuda sig själv på något gott.

Nu för tiden har Emi Guner alltid en bok med sig, men läser inte när hon äter – då sitter hon och ser sig omkring, studerar andra gäster och det som pågår i rummet.

– Eftersom jag skriver i mitt yrke har jag alltid penna och papper med mig och ibland antecknar jag och låtsas att jag är matkritiker. Det har tyvärr aldrig resulterat i extra bra service, säger hon.

Varför bör man gå ut och äta ensam?

– En kompis till mig sa en gång att hon älskade att vara bra på att laga mat eftersom hon alltid kunde vara säker på att hon skulle bjuda sig själv på något gott. Vi som är mindre matlagningsbegåvade får gå på restaurang, även om det blir dyrare. Jag vet inte om så många aktivt söker en solomiddag ute – men varför inte? Jag tycker att det hör till allmänbildningen att åtminstone testa en gång i livet.

I dag finns det faktiskt en restaurang som fyller det uppenbarligen uppdämda behovet. Eenmaal (”En gång”) ligger i Amsterdam och kallades vid etableringen 2014 för ”världens första matställe med bord endast för en” av brittiska Telegraph.

Foto: IBL
Steve Martin som ensamätare i filmen ”The lonely guy” (”Ensam är pest”) från 1984. Foto: IBL

Grundaren Marina van Goor har berättat om sin restaurang i ett Ted X-föredrag. Hon inledde med att visa en scen från ”The lonely guy” med Steve Martin från 1984, där Martin går in på en restaurang i Paris och hela etablissemanget stannar upp när han säger att han är ensam. Hela tiden är han upplyst av en strålkastare.

Marina van Goor upplevde en liknande episod i samma stad.

– Jag placerades vid toaletten och folk stirrade, trots att jag hade en bok och min telefon. Jag beställde in ett glas vin och kände mig väldigt, väldigt obekväm. Kyparen frågade när mitt sällskap skulle anlända.

Det blev för mycket press. Marina van Goor bad om notan och tog sin tillflykt till sitt hotellrum.

Händelsen fick henne att börja fundera över hur stigmatiserande det kan vara att leva ensam och hon kom på att hon ville starta Eenmaal.

– Jag tänkte att vi måste skapa en plats där ensamhet är och ser attraktivt ut, säger hon. I dag är restaurangen alltid fullbokad.

Gästerna är en blandning av folk som är nyfikna på konceptet, sådana som älskar att äta ensamma, men också människor som inte har så stort socialt umgänge.

– En kväll kom en man in som hade bokat 19.30 men han var där redan 18.30. Han sa att det var första gången i sitt liv som han gick ut och åt middag.

Psykologen och psykoterapeuten Liria Ortiz anser att det svåra med att göra saker utan sällskap är att det finns en föreställning om att ”alla andra” är så vansinnigt välmående. Dessutom inbillar man sig att övriga gäster stirrar på en.

Man tittar på det ytliga, att folk skrattar tillsammans – men man har ingen aning om andra är lyckliga eller inte.

I andra änden finns yttre faktorer, som att ensamätare får sämsta bordet eller att kyparen är otrevlig.

– Det här med vad andra kommer att tycka om mig tror jag förklarar mycket av våra rädslor. Och vad kommer jag själv tänka? Man tittar på det ytliga, att folk skrattar tillsammans – men man har ingen aning om andra är lyckliga eller inte, säger Liria Ortiz.

– Ett knep är att beskriva det som händer annorlunda för sig själv. Exempelvis: Vad trevligt det är att sitta själv och äta och dricka gott. Problemet är våra tankar, hur vi tänker att saker borde vara. Det är därför man känner sig obekväm. Man kan försöka ta kontroll över sina känslor.

Läs Krogkommissionens tester här

Så vågar du äta middag ensam, enligt psykologen och psykoterapeuten Liria Ortiz

Normalisera det. Tänk på att i Sverige och västvärlden är det inte konstigt att vara ensam.

Fokusera inåt i stället för utåt, på maten du äter, den plats du sitter på, det du äter och dricker. Gör måltiden njutbar.

När du får jobbiga tankar, tänk på att i hela världen sitter det människor som du och äter middag ensamma.

Försök att vara tacksam. Du har pengar och möjligheten att köpa den här måltiden, det är roligt.

Om en kypare är otrevlig – sätt gränser, som du gör i andra sammanhang i livet. Många kvinnor upplever detta.

Träna på luncher först, då är det inte så ovanligt att man äter ensam.

Gör en lista: 10 punkter som gör det svårt att äta ensam. Det handlar om exponering, att vara rädd och våga ändå.

Våga ta steget, men om du gärna vill äta med andra – försök att starta en grupp eller vara tydlig i exempelvis en Facebookstatus.

Kräv inte av dig själv att du ska älska maten, okej är gott nog. Och nästa gång går du till en annan restaurang.

7 bra ställen för ensamätare i Stockholm

Som ensamätare fungerar det ofta bra att gå på restauranger med barplatser. Dels slipper man sitta mittemot en tom plats och känna sig utpekad som ”ensam”, dels kan man ofta följa personalens arbete om man vill ha något att titta på. Dessutom är det ofta lättare att få kontakt med övriga gäster om man så önskar. Barplatser går ofta inte att boka, vilket gör att det går att slinka in med kort varsel. Här är Krogkommissionens tips på sju krogar där man kan äta i baren, ensam eller med sällskap.

Barbro – rustik kvarterskrog med asiatiska 
mellanrätter.

Hornstulls strand 13

Linje tio – stimmig restaurang med höga barambitioner.

Hornsbruksgatan 24

Rolfs kök – klassisk 
restaurang med stadig 
och vällagad mat.

Tegnérgatan 41

Flippin’ Burger – hyllat hamburgerhak.

Observatoriegatan 8

Mathias Dahlgren, 
Matbaren – stjärnkrog 
med mycket internationella gäster.

Södra Blasieholmshamnen 6

Portal – relativt nyöppnad krog med modern 
svensk mat.

S:t Eriksplan 1

Operakällarens bakficka – klassisk, intim och populär. Fokus på husmanskost.

Karl XII:s torg