Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Så lyckas du med grillade grönsaker

Foto: Beatrice Lundborg

Jens Linder tipsar om fyra sätt 
att tillaga grönsaker på grillen 
för att få fram de bästa smakerna och konsistenserna.

Här är Linders krönika och recept på grillade grönsaker och röror.

Jens Linder: Dags att ta vegogrill till en ny nivå

Direktgrilla: gurka och chili. Det här är den enklaste grillmetoden. Man grillar helt enkelt över en het glöd. Det kräver koncentration och gärna en bra och lång tång.

Inkoka & grilla: lök och blomkål. Att i förväg koka grönsaker i buljong (eller miso) är en alltför okänd metod. Den ger mjuka råvaror och fylligare smak.

Grilla indirekt: purjolök. Genom att grilla bredvid glöden blir röksmaken starkare och tillagningen mer varsam. Bra för alla grönsaker som passar att bräsera eller ugnsbaka.

Knyten: bönor, fårost och tomat. Det är så lätt att göra paket och laga på grillen. Allting lagas till i sina egna ångor och safter.

Ajvar, sojasmör och malidzano. Röror som passar bra till de grillade grönsakerna. Tillagnings­metoden för ajvar är i grunden densamma som för malidzano.

Läs mer om mat och dryck