Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Strössla i sommar – det lyfter maten

Foto: Eva Tedesjö

Att strö på något gott på toppen kan lyfta vilken maträtt som helst till nya höjder. Jens Linder strösslar alltifrån köttbitar till efterrätten.

Lite strössel kan göra även en småtrist vardagsmiddag till en fest. Jens Linder strösslar på både sött och salt – här är några av hans recept.

Örtströssel. Lite gott surdegsbröd tillsammans med stekta örter. Enkelt och gott till grillad, stekt eller kokt fisk, skaldjur eller en sallad.

Miso- och vitlöksröra. Det här är en härligt kladdig och mycket smakstark mix för de som gillar sådant. Hacka inte vitlöken för fint, den ska vara lite bitig.

Cashewströssel. Det här strösslet går också att göra av andra osalta nötter. Det passar till grillat kött, som fläskkotletter men även till fisk eller som toppning till olika sallader.

Kapris- och sardellströssel. Ett pikant strössel med hög sälta som passar till helt osaltad råbiff, grillat kött, fisk eller skaldjur. Men salta råvarorna försiktigt.

Pistasch- och granatäppelströssel. Vacker och gott är detta strössel som gärna används på bär, glass eller sorbet. Torkade granatäppelkärnor finns i stora matbutiker.

Mördegssmul med citronmeliss. Mördeg är så gott i sig som toppning på glass, bär, frukt och olika krämer. Här får den en liten lätt citruston av örtkryddan.

Strö för sommaren

Strössel är perfekt på sommaren. Man kan göra flera olika och låt folk välja vad de vill strö över sin tallrik. Alla går att spara förutom cashewströsslet. Där ska gurkan blandas i precis innan maten är klar. 

Experimentera!

Tänk ut egna strössel. Olika mjuka matbröd, både ljusa och mörka, kan smörstekas eller rostas och göras till strössel med olika örter, med vitlök, med lök och kryddor som spiskummin, paprikapulver och kummin. Småkakor kan brytas till smul och smaksättas med citronmeliss, mynta och lavendel. Man kan göra både salta och söta strössel av hasselnötter, mandel och liknande. Man kan förstås också göra egen müsli och brödbryte till filmjölk, yoghurt och mjölk.