Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Minskade vårdresurser – fler akutbesök

År 2008 infördes Vårdval Stockholm. I förorter som är ekonomiskt utsatta minskade då vårdresurserna kraftigt. Invånare söker sig istället till akuten, som redan har hög arbetsbelastning.

Vårdcentralerna fick förut extra ersättning med anledning av områdets vårdtyngd. Den ersättningen försvann när vårdvalet infördes i Stockholm för sex år sedan.Vårdcentraler i fattiga områden förlorade då snabbt cirka en tredjedel av sina intäkter. Det skriver Dagens Arena.

Faktum är att alla inkomstgrupper har fått minskade vårdresurser sedan vårdvalet infördes – förutom den fjärdedel som är rikast och friskast.

De minskade vårdresurserna har lett till ökade akutbesök, vilket medför att akuten blir överbelastad. Bara i Stockholm har besöken till akutsjukhusen ökat med sex procent per år sedan vårdvalet infördes.

En rapport från landstinget visar att den ökade andelen patienter hos akuten främst kommer från fattiga förorter. Och det är samma förorter som i samband med vårdvalet fick minskade resurser till primärvården. Dessutom är dessa patienter "sjukare och behöver mer vård än genomsnittsbesökaren", skriver Dagens Arena.

De minskade vårdresurserna kan förklara akutkrisen i de fattiga förorterna, enligt Per Anders Flordal, chefsläkare på Södersjukhuset, som var med och tog fram landstingets rapport.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.