Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åsa Romson lämnar politiken

Åsa Romson.
Åsa Romson. Foto: Emil Wesolowski

Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson kommer inte att kandidera till riksdagen i nästa val, berättar hon i en intervju med TT.

– Jag kommer att fortsätta med miljöfrågor utanför Miljöpartiet och avser inte att kandidera till riksdagen. Jag återgår gärna till forskningsfrågor som ligger mig varmt om hjärtat. Där finns det mycket att göra, säger Åsa Romson.

Politiken är alltså över för den före detta vice statsministerns del. Hon har fram till mandatperiodens slut kvar sin plats i riksdagen och är även ordförande i EU-nämnden.

Romson valdes till Miljöpartiets språkrör 2011 och efter valet 2014 även klimat- och miljöminister. Men efter en tuff vår för partiet under 2016 med dalande popularitet och bristande förtroende för språkrören valde partiet att i maj byta ut henne och hon avgick då även från regeringen.

– Att lämna gamla uppgifter och byta uppdrag lär man sig att göra i ett yrkesliv. Vissa gånger är det svårare än andra. Ett förtroendeuppdrag har man så länge man har ett förtroende. Det måste man som språkrör vara ödmjuk inför, säger Åsa Romson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.