Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Beatrice Ask om it-skandalen: Hultqvist har ett stort ansvar

Foto: Magnus Hallgren

En timme före riksdagens högtidliga öppnande på tisdagen går tiden ut för regeringen att svara på de frågor som konstitutionsutskottet (KU) ställt om it-skandalen på Transportstyrelsen. Svaren kan avgöra ödet för försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– När det gäller rikets säkerhet har försvarsministern ett väldigt stort ansvar, säger KU-ordföranden Beatrice Ask (M) till DN.

Ask petades i somras från sin post som ordförande i justitieutskottet av moderatledaren Anna Kinberg Batra, som lämnar sin post den 1 oktober. I stället flyttades den tidigare justitieministern till KU som ledamot.

Samma dag som riksdagen öppnar hamnar M-veteranen åter i rampljuset när KU:s ordinarie ordförande Andreas Norlén går på föräldraledighet fram till årsskiftet. Under den tiden ska Beatrice Ask vikariera som ordförande och bland annat leda granskningen av hur olika statsråd har hanterat den it-upphandling på Transportstyrelsen, som ledde till att känsliga register över militär personal och en del av försvarets fordon hamnat i händerna på utländsk it-personal som inte säkerhetsklassats.

– Vi behandlar inte misstroendefrågan alls. Men jag förstår att man i diskussionen om det kommer att titta på de svar som ges även i det sammanhanget, säger Beatrice Ask.

På torsdag håller KU möte. Då ska regeringens svar på de 25 frågor som KU skickade till statsrådsberedningen den 17 augusti ha kommit in. Regeringskansliet har fått en veckas förlängning, men en timme innan statsminister Stefan Löfven (S) ska hålla sin fjärde regeringsförklaring går tiden ut.

– Vi kommer inte att nöja oss med något allmänt intetsägande svar. Vi kommer att kräva svar på detaljnivå. Får vi inte det skriftligen, ja då får vi kalla in folk och prata med dem, säger Beatrice Ask.

Läs mer: Tre av 10 alliansväljare vill avsätta Hultqvist

En av frågorna handlar specifikt om Peter Hultqvist, bland annat hur han hanterade informationen när han enligt egen utsago fick den i mars 2016.

Vilka personer som ska kallas till utskottet är ännu inte klart. Men Ask öppnar nu för att kalla en huvudperson som ännu inte ställt upp på några intervjuer, nämligen Erik Bromander, tidigare statssekreteraren hos förra infrastrukturministern Anna Johansson.

– Det är naturligt att man pratar med de som kan ha relevant information. Så är det ju alltid i KU, säger Beatrice Ask.

I en intervju i ETC Göteborg säger Anna Johansson att Bromanders version är att ”han trodde någon av de opolitiska tjänstemännen hade gett mig information”.

I SVT:s ”Agenda” i söndags vacklade Liberalernas partiledare Jan Björklund om han vill gå vidare med det misstroende som de fyra allianspartierna väckte under regeringskrisen i slutet av juli.

– Vi kommer att ta ställning till precis just den frågan, om försvarsministern senare den här veckan, sade Björklund i ”Agenda”.

På måndagen ville inget av allianspartierna kommentera tidtabellen för ett eventuellt misstroende. Men enligt en person inom Moderaterna som DN talat med är det troligt att de borgerliga partierna väntar med att fatta beslut till efter torsdagens KU-möte.

Det öppnar i så fall scenen för Sverigedemokraterna, som i somras var pådrivande för att få bort flera statsråd. SD har sagt att partiet saknar förtroende både för försvarsministern och för statsministern.

Skulle SD väcka misstroende redan på tisdagen kan en omröstning komma att äga rum på torsdag - samma dag som KU-mötet ska hållas.

Läs mer: Anna Johansson om it-skandalen: Jag har inget att skämmas för

Frågan om hur Moderaterna, som just nu har en avgående partiledare, ska hantera misstroendefrågan om Peter Hultqvist har enligt Ask ”diskuterats på längden och tvären” i partiets riksdagsgrupp. På måndagseftermiddagen hölls ett upptaktsmöte inför riksdagens öppnande där frågan på nytt fanns på dagordningen.

– Men eftersom vi inte har underlagen framme finns det mer att prata om, säger Beatrice Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.