Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Beatrice Ask: Svaren från regeringen rentvår inte Hultqvist

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist. Foto: Lisa Mattisson
Svaren från regeringen förändrar inte bilden av Peter Hultqvist roll i turerna kring Transportstyrelsen, menar borgerliga ledamöter i KU. ”Inte som jag bedömer”, säger Tina Acketoft (L) som anser att argumenten för ett misstroende kvarstår.

Den borgerliga alliansen har tidigare sagt att den ska gå vidare med ett misstroende mot försvarsministern om det inte framkommer ny information som ger skäl att ändra sig. I tisdags lämnade regeringen in svar på ett antal frågor som riksdagens konstitutionsutskott ställ om it-skandalen på Transportstyrelsen. På torsdagen samlades KU för att diskutera frågan.

Efter sammanträdet sade borgerliga ledamöter att bilden av Peter Hultqvist inte har förändrats på ett sätt som skulle ge skäl att ompröva misstroendet.

– Det skulle jag säga att det inte har gjort. Inte som jag bedömer det, säger Tina Acketoft (L).

Liberalerna är tillsammans med Centern det parti där tveksamheten är störst inför att avsätta försvarsministern. Centerns ledamot Per-Ingvar Johnsson ville efter KU:s möte inte svara på frågor.

Läs mer: Annie Lööf riktar sökljuset mot Löfven

Beatrice Ask (M), som på torsdagen tillträdde som KU:s ordförande, gör samma bedömning som Tina Acketoft, när det gäller Peter Hultqvists roll. Hon håller inte med statsminister Stefan Löfven om att svaren från regeringen på KU:s frågor rentvår försvarsministern.

– Nej jag tycker inte det. Vi har inte fått några nya tunga argument, lagt kort ligger. Det finns frågetecken, säger Beatrice Ask.

Läs mer: Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör avgår efter nya uppgifter

Beatrice Ask (M) efter dagens KU-sammanträde.
Beatrice Ask (M) efter dagens KU-sammanträde. Foto: Marcus Andersson

Tvärtom kom KU fram till att regeringens redogörelse är otillräcklig och utskottet kommer att kräva in ytterligare svar. 

– Vi behöver ställa följdfrågor. Den här frågan växer hela tiden och vi ha fram allt underlag. Vår uppgift är att beskriva vad som hänt och vem som har gjort vad. Vi har inte hela bilden klar för oss ännu, säger Beatrice Ask.

– Det finns en hel del luckor. Det lämnar mycket i övrigt att önska när det gäller vilka personer som befann sig på vilka platser vid vilka tillfällen, säger Tina Acketoft (L).

Gäller det även Peter Hultqvist?

– Det gäller alla de personer som vi har anledning att undersöka, säger L-ledamoten i KU.

Kompletterande frågor kommer också att ställas till regeringskansliet om kontakterna mellan Transportstyrelsen och den förra borgerliga regeringen. DN avslöjade igår att avsteg från riktlinjerna för it-säkerhet gjordes på myndigheten redan när Catharina Elmsäter-Svärd (M) var näringsminister. Som tidigare statsråd i regeringen Reinfeldt deltar inte Beatrice Ask i diskussionerna i det ärendet.

I nästa vecka kommer KU att besluta om vilka följdfrågor som ska ställas. Till grund för KU:s granskning ligger två anmälningar från riksdagsledamöter, två mot den nuvarande regeringen och två mot den förra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.