Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

M:s problem är Björklunds möjlighet

Analys. Moderaterna är i kris, många av dess liberala väljare vill byta parti och det borgerliga samarbetet riskerar att falla samman. Det borde öppna möjligheter för alliansens liberala tuffing, Jan Björklund. Men än så länge är det bara Centern som har vunnit på M:s problem.

Liberalerna, tidigare kända som Folkpartiet, har alltid varit borgerlighetens solospelare. Redan i valrörelsen 2010 krävde partiet förbud för burka och niqab i skolan, det föreslog språkkrav för medborgarskap, särskilda ungdomsdomstolar och slopad värnskatt. Allt i strid med samarbetspartiernas politik.

Läs mer: Relationen till SD splittrar Liberalerna

Medan C och KD ständigt talade varmt om alliansen valde L/FP att driva sina egna intressen. På den vägen har det fortsatt. Men Liberalerna valde efter 2010 års val att tona ned kravretoriken och satsa på andra profilfrågor. Nu när Jan Björklund åter lanserar en förslagsserie med hårda tag som gemensam nämnare är han inte först ut, M, SD, KD och S har sådana som profilfrågor.

Det svarar förstås framför allt mot en verklighet där tillgången på vapen och dödligt våld har ökat. Men det ska också ses mot bakgrund av ett nytt politiskt landskap efter SD:s framgångar.

Alliansen skakar i grunden. Partierna kan inte komma överens i sin grundfråga, hur Sverige ska regeras. De fyra borgerliga partierna har förvisso en gemensam plan A, att försöka regera tillsammans om de blir största block. Men de har fyra oförenliga plan B. Förhållandet till SD splittrar såväl alliansen som partierna internt, som exemplen Hässleholm och Landskrona i artikeln här intill visar.

I takt med att plan A ter sig alltmer osäker och M:s väljarstöd smälter ned sänks tröskeln för att ägna sig åt en traditionsrik men tabubelagd borgerlig sport: att jaga varandras väljare. För M-väljarna är lag och ordning särskilt viktigt.

När M öppnar dörren på glänt för samarbete med SD i riksdagen lämnar liberala väljare förfärade partiet, att döma av opinionsmätningarna. Hittills är det Annie Lööf som kunnat räkna hem dem.

Liberalerna frågar sig varför de inte i stället söker sig till Björklunds parti. Det har ju också en trygg och kaxig partiledare som kan debattera utan i förväg skrivna talepunkter. Det har till och med bytt namn och partisymbol för att ingen ska tveka om var en liberal hör hemma. L hoppas i hemlighet på att Annie Lööf och hennes parti ska möta hårdare granskning och kritik och att det ska öka möjligheterna för Björklund.

Läs mer: L vill att unga ska kunna skickas i fängelse direkt

Som tidigare militär har han lärt sig att gilla läget. Ingen är tydligare om plan B än Jan Björklund, och det stavas samarbete med S.

”För vår del så kommer satsningarna på försvaret, polisen och skolan att gå före en sänkning av skattetrycket”, säger Jan Björklund i dagens intervju. Det kravet lägger stora hinder i vägen för ett samarbete med M. Men det passar en socialdemokratisk partistyrelses inriktning inför nästa val som hand i handske.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.