Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Flyktingar tema för talet i Storkyrkan: ”Gränser borde vara öppna”

Statsminister Stefan Löfven och hustrun Ulla anländer till gudstjänsten i Storkyrkan.
Statsminister Stefan Löfven och hustrun Ulla anländer till gudstjänsten i Storkyrkan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flyktingars utsatthet var temat när en katolsk talare för första gången högtidstalade inför riksmötets högtidliga öppnande på tisdagen. Dominkansystern Madeleine Fredell hyllade också mångfalden.

- För mig som katolik borde gränserna vara öppna, säger hon till DN.

- Det finns tre grupper som är Guds favoriter, som är Guds utvalda. Det är flyktingen, den faderslöse och änkan, sade Madeleine Fredell i sitt tal.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson var en av partiledarna som lyssnade. När SD kom in i riksdagen för första gången 2010 reste sig Åkesson och alla andra SD-ledamöter mitt under gudstjänsten och tågade ut i protest mot att biskop Eva Brunne talade om rasism och främlingsfientlighet.

Efteråt bad Åkesson kungen om ursäkt, men SD:s kritik mot vad partiet menar är en vänsterliberal politisering av Svenska kyrkan är fortsatt hård, inte minst inför kyrkovalet kommande söndag.

Några protestyttringar från sverigedemokrater mot innehållet i talet märktes dock inte den här gången.

- Gränser borde vara öppna, sade dominikansystern Madeleine Fredell efter sitt tal i Storkyrkan.
- Gränser borde vara öppna, sade dominikansystern Madeleine Fredell efter sitt tal i Storkyrkan. Foto: Mats J Larsson


Eftersom det i år är 500 år sedan reformationen inleddes hade den katolska nunnan bjudits in för att hålla högtidstalet. Vartannat år brukar representanter för andra religioner än kristendomen tala, men i år gjordes ett undantag på grund av 500-årsminnet av reformationen.

Dominikansysterns budskap var flyktingars utsatthet. Hon inledde med att citera ur Bibeln: ”Min fader var en nödställd aramé”.

- Många barn kan instämma i dessa ord i Sverige i dag, sade Madeleine Fredell.

Hon pekade på flyktingarnas utsatthet.

- Kanske får flyktingen skydd i ett läger och svälter kanske inte ihjäl. Men ser vi flyktingen som en broder och syster, som ett av våra syskon? frågade hon.

Prinsessan Madeleine, prins Carl Philip, prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid gudstjänsten.
Prinsessan Madeleine, prins Carl Philip, prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid gudstjänsten. Foto: Johan Jeppsson/IBL

Hon uppmanade till öppenhet för de flyktingar som söker sig till Sverige. Alla partiledare och riksdagsledamöter som varit med om att strama åt asyl- och flyktingpolitiken efter den stora strömmen av flyktingar hösten 2015 lyssnade när Fredell slog fast:

- Likgiltigheten inför en fattig människas ansikte vet snart ingen gräns. Om vi bara kunde förstå vilken gåva vi får med alla de människor som kommer hit.

Hon sade att högtidlighållandet av reformationsdagen den 31 oktober ”betyder att vi firar mångfalden”.

- Skandalen ligger inte i mångfalden, utan i en uniformitet som leder till otillbörligt maktmissbruk såväl i politiken som i de religiösa traditionerna. Utmaningen ligger i att bejaka en enhet i mångfald, sade Madeleine Fredell.

När DN träffade henne efteråt noterade hon att de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna satt kvar under hennes tal.

- Det var de nog så illa tvungna till den här gången. De skulle förlorat så oerhört mycket på om de hade rest sig och gått nu, säger Madeleine Fredell.

Riktade du dig särskilt till dem?

- Nej, det var till alla. Det är för den förståelsen för att vi behöver mångfalden. Då blir vi rikare. Du kan också se det på punkt efter punkt, också den samhällsekonomiska. Vi blir rikare. Vi får kanske betala ett visst pris till att börja med, men när alla de här människorna får utnyttja sina förmågor, ja då blir det här landet ännu bättre.

Nu låter du nästan som en politiker?

- Jo, men jag tycker om politik också.

Men var det inte ett politiskt tal?

- Nej, det här var i högsta grad ett kristet och katolskt tal. Påven skulle inte sagt det här så mycket annorlunda.

Madeleine Fredell har kontakt med påveämbetet i Rom som högst uppsatt inom katolska kyrkan i Sverige. Hon driver bland annat frågan om kvinnor ska kunna tala i katolska kyrkor, en fråga där hon ännu inte vunnit någon framgång.

- Det går inte fullt ut lika bra, men jag jobbar på. Jag har blivit publicerad i Vatikanens egen tidning och man måste vara envis, säger hon. 

Samtidigt som den traditionella gudstjänsten i Storkyrkan arrangerade föreningen Humanisterna för sjätte året en sekulär högtidsstund i Konstakademien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.