Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Förtroendet för M rasar i DN/Ipsos-mätning

Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Björn Lindgren/TT

Väljarnas förtroende för Moderaternas politik rasar på flera tunga områden, visar en DN/Ipsos-mätning. Det gäller såväl jobben och skolan som förmågan att sköta Sveriges ekonomi. Samtidigt minskar förtroendet också för Socialdemokraternas välfärdspolitik.

Foto: Jonas Backlund (Di)

För en och en halv månad sedan överraskade moderatledaren Anna Kinberg Batra alla med nya besked om partiets strategi i regeringsfrågan. Alliansen borde enligt henne lägga fram en gemensam budget snarast för att därmed kunna fälla den rödgröna regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna. Dessutom gav hon grönt ljus för att diskutera enskilda politiska frågor med SD:s ledamöter.

Det utlöste en väljarflykt från partiet. Moderaterna föll från 23 procent ner till strax under 20 i DN/Ipsos väljarbarometer, den lägsta noteringen sedan Bo Lundgrens dagar som partiledare i början av 2000-talet.

En ny mätning från DN/Ipsos fördjupar bilden av Moderaternas kris. Väljarna har tillfrågats om vilket parti de anser har bäst politik på ett antal områden. Beskedet till Moderaterna är beskt.

Förmågan att sköta Sveriges ekonomi har varit partiets paradgren allt sedan Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs dagar. Moderaterna behåller visserligen förstaplatsen men andelen som anser att de bäst behärskar området rasar från 40 procent i juni 2016 till 31 procent i dag. Även inom jobb och sysselsättning är tappet stort, från 32 till 24 procent. Det innebär att Moderaterna, som med framgång lanserade begreppet arbetslinjen, nu ligger under Socialdemokraterna i denna fråga.

David Ahlin är opinionschef på Ipsos.

– Moderaterna håller på att tappa det förtroendekapital som byggdes upp under många år när det gäller ekonomi och jobb. Det är frågor som mer än andra handlar om regeringsduglighet och förmågan att sköta landet, säger han.

Väljarna tycker att Socialdemokraterna har lovat runt men hållit tunt.

Moderaterna tappar förtroende på åtta av de områden som ingår i undersökningen. Inom sex av dem är förändringen statistiskt signifikant: förutom Sveriges ekonomi samt jobb och sysselsättning gäller det skola, äldreomsorg, försvar och migration.

David Ahlin ser en koppling mellan Moderaternas prioriteringar efter valet 2014 och tappet på de grundläggande områdena.

– Intrycket är att Moderaterna har prioriterat ner ekonomi och skatter och i stället satsat mer på flyktingpolitik, invandring och brottslighet.

Men även Moderaternas huvudmotståndare har problem. Socialdemokraterna har en tydlig negativ långsiktig trend när det gäller välfärdspolitiken, traditionellt en bärande del i partiets identitet. Inför valet 2014 angav 30 procent att S hade den bästa skolpolitiken. I dag är andelen 19 procent, vilket innebär att partiet tappar förstaplatsen till Liberalerna.

Under samma period har det skett ett ras i förtroendet när det gäller sjukvårdspolitiken från 38 till 28 procent. En nedgång noteras också i fråga om äldreomsorgen, från 39 till 26 procent.

– Inför valet 2014 anklagade Socialdemokraterna alliansen för att ha utarmat välfärden och de talade om att något hade gått sönder i Sverige. Det blåste upp förväntningarna på att en ny regering skulle kunna förbättra välfärden. De här siffrorna indikerar att väljarna tycker att Socialdemokraterna har lovat runt men hållit tunt, säger David Ahlin.

Läs även Karin Erikssons analys — ”Partimedlemmar menar att M saknar en fast hand”

Mätningen bekräftar den positiva trenden för Centerpartiet, som i DN/Ipsos senaste väljarbarometer hade 12 procent av väljarstödet, den högsta siffran sedan början av 1990-talet. Förtroendet för partiet ökar signifikant inom såväl Sveriges ekonomi, som jobb och sysselsättning, äldreomsorg samt flykting- och invandringsfrågor.

Mest spektakulär är uppgången inom miljöpolitiken där 19 procent nu anger Centern som bästa parti. Därmed närmar sig Centern raskt Miljöpartiet, som fortfarande äger frågan men har en starkt negativ trend (se grafik). Centern tar sig in på topp tre på fyra av de nio undersökta områdena, vilket gör dem till det tredje starkaste partiet i den bemärkelsen.

Riksdagens tredje största parti tar förstaplatsen i den här mätningen när det gäller flykting- och invandringspolitiken. Sverigedemokraterna pekas ut som bäst på området av 18 procent av väljarna. Samtidigt har både M och S en nedåtgående trend i frågan.

– Min tolkning är att Moderaternas nya retorik och politik har skänkt legitimitet åt Sverigedemokraternas sätt att beskriva Sveriges problem, säger David Ahlin.

Partiernas starkaste frågor

Andel i procent som anser att partiet har den bästa politiken på området

Socialdemokraterna: Sjukvård, 30

Miljöpartiet: Miljö och klimat, 30

Vänsterpartiet: Äldreomsorg ,10

Moderaterna: Sveriges ekonomi, 31

Liberalerna: Skola och utbildning, 20

Centerpartiet: Miljö och klimat, 19

Kristdemokraterna: Äldreomsorg, 6

Sverigedemokraterna: Flyktingar och invandring, 18

Så gjordes mätningen

DN/Ipsos har per telefon intervjuat 1207 personer som utgör ett slumpmässigt urval svenskar från 18 år och uppåt. Intervjuerna gjordes under två perioder, 12-23 januari samt 8-17 februari. Skattningen bygger på en sammanslagning av mätningarna. De svarande har tillfrågats om vilket parti de tycker har bäst politik på respektive område.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.