Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Jan Björklund vill satsa på trygghetsvakter

01:57. I väntan på fler poliser i yttre tjänst vill Jan Björklund (L) anlita 2000 trygghetsvakter. Det sa han i sitt öppningstal under partiets riksmöte för kommunpolitiker i Västerås.

Liberalerna vill satsa på 2.000 kommunala ordningsvakter i väntan på fler poliser på gator och torg.

– Det är en nödlösning för att det inte finns tillräckligt med poliser, säger partiledaren Jan Björklund.

Inrikesministern är försiktigt positiv till förslaget.

Liberalerna (L) vill sätta ett nytt mål för antalet poliser i Sverige, 25.000 senast år 2024 i stället för dagens 20.000. På kort sikt vill partiet att 2 000 poliser inom tolv månader omplaceras från skrivbordsarbete till yttre tjänst på gator och torg. Det ska, enligt Björklund, ske genom "avbyråkratisering", fler civilanställda och genom att uppgifter polisen har i dag läggs på andra myndigheter. Det handlar framförallt om olika typer av tillståndsgivning.

Liberalerna vill också riva upp delar av polisreformen, som man hävdar har lett till en byråkratisering och fler poliser på kontor.

I väntan på fler patrullerande poliser föreslår partiet ett statsbidrag på 500 miljoner kronor så att kommunerna kan anställa 2.000 ordningsvakter. Förebilden är trygghetsvakter som kommunen hyrt in i L-styrda Landskrona.

– Det har gett resultat i form av att det påtagligt lugnat ned sig i själva citykärnan i

Landskorna på fredag och lördagskvällar, säger Björklund, som i helgen deltar vid Liberalernas riksmöte i Västerås.

På frågan om det inte finns risker med att låta privata vakter sköta en del av polisens uppgifter, svarar han:

– Det är absolut inte en långsiktig lösning, men man måste upprätthålla trygghet på gator och torg så att människor vågar vara där.

Björklund betonar att ordningsvakternas befogenheter är tydligt reglerade i lag. Ordningsvakterna kan vara beväpnade om de har gått en sex månaders utbildning och har tillstånd av länsstyrelsen.

– De har inte polismans befogenhet, men de har ändå en lugnande effekt. De har beväpning för att kunna skydda sig själva, säger Björklund.

Inrikesminster Anders Ygeman (S) är försiktigt positiv till förslaget.

”Det finns invändningar, men förslaget om ordningsvakter som stöttar polis saknar inte poänger. Jag är alltid beredd att diskutera konstruktiva idéer” skriver han i ett sms till TT.

Liberalerna pekar på att Sverige är ett av de länder i Europa som har lägst polistäthet per invånare. En polis på 500 invånare jämfört med en på 300 i Europa i genomsnitt. Anders Ygeman har dock tidigare påpekat att det är svårt att jämföra länder eftersom polisen kan ha olika uppgifter i olika länder. I till exempel Spanien, med hög polistäthet, används poliser för att lappa felparkerade bilar.

Liberalerna bedömer att det skulle kosta fem miljarder kronor mer per år att öka Sveriges polisstyrka från 20.000 till 25.000. Björklund varnar för att antalet poliser kan bli färre om några år om inte polisyrkets görs attraktivare och har tidigare föreslagit att polislönerna ska höjas med 4.000 kronor i månaden.

Läs mer: L vill att unga ska kunna skickas i fängelse direkt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.