Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Linde har många frågor att besvara

Ann Linde (S).
Ann Linde (S). Foto: Nicklas Thegerström

Nu dras ännu en minister in i haveriet på Transportstyrelsen. 

Ann Linde hade både direkt och principiellt ansvar för regeringens krishantering. Det är angeläget att hon reder ut hur hon hanterade Säkerhetspolisens varningar.

Fyra veckor har gått sedan DN avslöjade orsaken till att Maria Ågren fått sparken som generaldirektör för Transportstyrelsen. Sedan dess har många besvärande uppgifter om it-haveriet på myndigheten kommit fram i ljuset.

Men gåtorna är fortfarande många när det gäller regeringens hantering.

Det var Ann Linde, tidigare statssekreterare på inrikesdepartementet och numera EU-minister, som tog emot Säpos varning hösten 2015. Hon säger till TT att hon fick ”indikationer”, men att säkerhetspolisen var ”mycket orolig” och att uppgifterna visade sig vara ”väldigt allvarliga”.

Om Säpo saknade mandatet, vad hindrade då regeringen som kollektiv från att avvärja ett hot mot rikets säkerhet?

Det är en intervju som väcker nya frågor. För varför stoppades inte outsourcingen efter Säkerhetspolisens rekommendation senhösten 2015? Om Säpo saknade mandatet, vad hindrade då regeringen som kollektiv från att avvärja ett hot mot rikets säkerhet? Varför diskuterades inte larmet i statssekreterarkretsen? Varför vägrar Ann Linde att avslöja vilka hon har pratat med?

Sverige och svenska medborgare utsattes för risker genom it-haveriet på Transportstyrelsen. Förmodligen får vi aldrig veta hur stora skadorna blev. 

Men frågan om regeringens krishantering är också principiellt viktig.

Efter flodvågskatastrofen i Sydostasien julen 2004 fick statsminister Göran Persson (S) hård kritik för att under mer än åtta år ha nonchalerat bristerna i regeringskansliets krisberedskap. Den så kallade katastrofkommissionens granskning pekade på problemen med regeringskansliets hierarkiska organisation, med betydande spärrar mot kontakter mellan de olika nivåerna inom departementen, och mellan departementen och myndigheterna.

Tre regeringar har haft tolv år på sig att få ordningen på strukturen.

År 2008 inrättade alliansen ett särskilt sekretariat för samordning av regeringens krishantering. Det lades i statsrådsberedningen. Efter maktskiftet flyttades det till justitiedepartementet, samtidigt som ansvaret för svensk krisberedskap placerades hos den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman.

Ann Linde hade alltså inte bara ansvaret för den direkta kontakten med Säpo om outsourcingen på Transportstyrelsen. Som statssekreterare var hon också med och lade grunden för hur regeringen Löfven skulle hantera allvarliga larm. 

Hon har många frågor att besvara.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.