Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

KD och SD vill att Ann Linde kommer till försvarsutskottet

EU-och handelsminister Ann Linde (S).
EU-och handelsminister Ann Linde (S). Foto: Paul Hansen

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill att EU- och handelsminister Ann Linde (S) svarar på frågor om varför hon hållit inne på information om Transportstyrelsens säkerhetsbrister i snart två år.

Under torsdagen avslöjade DN att EU-och handelsminister Ann Linde (S) kände till Transportstyrelsens dataoutsourcning redan i september 2015. Nu anser Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson att hon bör komma till försvarsutskottet och förklara hur hon tänkte och varför hon valde att inte berätta.

– Det är intressant att få höra hennes egna ord och vilken typ av information hon fick och vilka kontakter hon hade med sina kollegor. Därför tycker jag också att Jan Salestrand bör komma till vårt utskott. Att de får redogöra för hur de hanterade informationen. 

Mikael Oscarsson (KD) tror även att de rimligtvis bör ha talat med Stefan Löfvens medarbetare om säkerhetsbristerna.

– Jag undrar vad de tror är skälet till haveriet på regeringskansliet, säger han.  

Hur ser du på en misstroendeförklaring mot Ann Linde? 

– Det är för tidigt att säga. Man kan inte utesluta misstroende mot någon minister men låt oss börja med att få fram informationen. Regeringen har tjuvhållit på information i snart två år. Nu är de skyldiga att ge oss och svenska folket all information. 

Mikael Jansson, SD-ledamot i försvarsutskottet, tycker att det konstigt att statsministern inte vetat om Transortstyrelsens hantering av känslig data.  

– Det blir mer och mer kryptiskt att det är så många som har vetat om säkerhetsbristerna men inte statsministern.

I nuläget vågar han inte uttala sig om någon misstroendeförklaring mot Ann Linde (S) utan anser att Sverigedemokraterna först behöver skapa sig en samlad blid av händelsen.

– Jag tror att alla som känt till det här behöver utfrågas i KU för att kunna utreda vad som verkligen har hänt och vad man känt till. Det kan ju vara detaljer som avgör hur insyltad man är, säger han.

Vilka frågor vill du ställa till Ann Linde?

– Vad har hon vetat och vilka varningsflaggor som fanns. Var det någon tjänsteman som sade att ”det här är vanskligt” men att man struntade i varningsflaggorna?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.