Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Lokalpolitikern markerade mot nazisterna i Almedalen

Eva Stein spottade mot nazisterna när Nordiska motståndsrörelsen vecklade ut sina fanor under Anna Kinberg Batras tal i Almedalen.
Eva Stein spottade mot nazisterna när Nordiska motståndsrörelsen vecklade ut sina fanor under Anna Kinberg Batras tal i Almedalen. Foto: Roger Turesson

När Eva Stein såg nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen höja sina fanor under Anna Kinberg Batras tal bestämde hon sig. Hon tog ett djupt andetag, klev fram mot nazisterna – och spottade i gräset.

– Jag är judinna och sitter i styrelsen för Stockholms judiska församling. NMR vill ha raslagar och de hyllar Hitler. Jag känner mig kränkt över att de får stå här, säger hon.

Läs mer: Nazister skrämmer bort besökare från Visby

Eva Stein är moderat lokalpolitiker, engagerad i M-föreningen i Sundbyberg. Hon hade kommit med sin man för att lyssna på sin partiledare. Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har de senaste dagarna stört möten och ropat ”folkförrädare” åt flera partiledare, däribland Anna Kinberg Batra.

– Alla är så undfallande. Det är ju ingen som säger ifrån! Jag kände att jag var tvungen att markera, säger Eva Stein.

Efter att hon spottat i gräset så gick Eva Stein förbi hela raden av fanbärande nazister, varav flera är dömda för våldsbrott och hets mot folkgrupp.

– Jag var ganska skraj, höll hårt i handväskan. Men jag tänkte: de kan ju inte flyga på mig just nu. Och om de vill klå upp en 55-årig dam så tror jag knappast att de skulle vinna på det.

Läs mer: Politikerna vill stoppa nazisterna nästa år

Efter protesten ställde sig Eva Stein intill sin man, några meter från nazisterna, och fortsatte att lyssna till Anna Kinberg Batras tal. Då kom en polis fram. Han vände sig till Eva Stein.

– Jag förstår att du är upprörd, sa polisen.

– Som judinna är jag faktiskt det, svarade Eva Stein.

Polisen såg allvarlig ut. Han hade ytterligare ett budskap:

– Visa gärna ditt missnöje – men gå inte för långt.

Alla är så undfallande. Det är ju ingen som säger ifrån! Jag kände att jag var tvungen att markera.

Den repliken förbryllar Eva Stein.

– Han ville varna mig för dem, och jag uppfattade ett underliggande budskap: att han inte kunde skydda mig från dem.

Formuleringen om att inte gå för långt känns märklig, tycker hon.

– NMR står här och vill öppet avskaffa demokratin. Jämfört med vad de gör är det jag gjorde knappast att gå för långt.

Att NMR alls tillåts vara en del av Almedalsveckan handlar om ”en svensk flathet”, tror Eva Stein. Hon är glad över att Anna Kinberg Batra vände sig direkt till nazisterna i början av sitt tal. ”Åk härifrån, Sverigehatare!” sa M-ledaren.

– Det är sorgligt att hon ska behöva säga det, att de alls får vara kvar här. De respekterar ju inte demokratin när de ropar ”folkförrädare”. Deras tillstånd borde ha dragits in direkt när de förstörde det där skomonumentet, säger Eva Stein.

DN har rapporterat om hur NMR-medlemmar direkt när de anlände i fredags morse demolerade skomonumentet, som skulle påminna om Förintelsens offer. Högen av skor var även en protest mot att Hitlers moderna efterföljare i NMR bereds plats i ett evenemang som ska vara en hyllning till demokrati.

Det här är en demokrativecka, och de är uttalat antidemokratiska. Det vi har sett de här dagarna är en otäck normalisering.

Det är inte första gången Eva Stein stött på Nordiska motståndsrörelsen i politiska sammanhang. I valrörelsen 2014 dök nazisterna upp med bengaliska eldar när hon stod i en valstuga på Sundbybergs torg.

– Jag tycker inte att Sverige riktigt förstår vad det här handlar om. Nazister kan man inte prata med. De förnekar Förintelsen och vill störta demokratin. Vad finns det att prata om då?

Eva Steins make kommer från en släkt där många mördades i nazisternas systematiska folkmord. Han kände sig stolt över Eva Stein när hon gjorde sin aktion mot NMR.

– Det var min modiga fru i sin prydno, sa han.

NMR är en öppet våldsbejakande organisation. I fredags dömdes tre män med kopplingar till NMR till långa fängelsestraff efter bombdåd mot flyktingboenden och ett syndikalistiskt kafé i Göteborg. En av de tre männen har varit gruppchef inom NMR. När DN i Almedalen pratat med tre ledargestalter i NMR, så har ingen av dem tagit avstånd från bombmännen i Göteborg.

Gotlands politiker är ångerfulla om att de lät NMR hyra plats vid årets Almedalsvecka. Eva Stein tycker att NMR:s medverkan ”förstör hela Almedalskonceptet”.

– Det här är en demokrativecka, och de är uttalat antidemokratiska. Det vi har sett de här dagarna är en otäck normalisering. Någon måste dra en gräns till nästa år, säger Eva Stein.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.